Ukradeni rogovi nosoroga vrijedni oko tri miliona dolara

Rogovi nosoroga na visokoj su cijeni na crnom tržištu u Aziji zbog tradicionalnog vjerovanja da imaju ljekovita svojstva
2 komentar(a)
nosorog, Foto: Natureworldnews.com
nosorog, Foto: Natureworldnews.com
Ažurirano: 06.04.2013. 14:46h

Sa farme u prirodnom rezervatu u Južnoj Africi lopovi su ukrali 66 uskladištenih rogova nosoroga vrijednih oko tri miliona dolara.

Rogovi su uklonjeni sa živih nosoroga u rezervatu Lešoka Tabang na sjeveru Južne Afrike kako bi se životinje zaštitile od krivolovaca koji ih zbog rogova ubijaju.

Rogovi nosoroga na visokoj su cijeni na crnom tržištu u Aziji zbog tradicionalnog vjerovanja da imaju ljekovita svojstva.

"U mojim rukama rogovi ne vrijede ništa, ali u rukama krijumčara su prava dragocjenost", kazao je Johan van Zil, vlasnik farme sa koje su rogovi ukradeni.

Rogovi su, kako prenosi agencija Rojters, teški oko 42 kilograma, a na crnom tržištu u Vijetnamu mogu se prodati za oko 2,75 miliona dolara.

Van Zil, kako navodi Rojters, ima dozvolu vlasti Južne Afrike da sa nosoroga uklanja rogove i skladišti ih u sef na svojoj farmi.

Rogovi moraju biti registrovani i ne smiju da se prodaju.

Nosorozi bez rogova nisu interesantni krivolovcima pa se praksa uklanjanja sprovodi u nekim rezervatima u Južnoj Africi.

Policija je pokrenula istragu, a pretpostavlja se da su lopovi tokom noći provalili na farmu i spravom za zavarivanje otvorili sef.

Prošle godine u Južnoj Africi 660 nosoroga je ubijeno u krivolovu, a u nekim dijelovima zemlje štiti ih i vojska.

Bonus video: