Asad tajno obučava borce u Iranu

Anonimni izvor iz sirijskih bezbjednosnih snaga demantovao je da Sirija šalje borce u Iran, šitski rival sunitskih zemalja Persijskog zaliva koje podržavaju pobunjenike
6 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Theepochtimes.com
Bašar al Asad, Foto: Theepochtimes.com
Ažurirano: 04.04.2013. 14:04h

Sirija šalje pripadnike neregularnih milicija na obuku za gerilsku borbu u tajnoj bazi u Iranu kako bi ojačala svoje oružane snage, javlja Rojters.

Taj diskretni program naziva se i javnom tajnom u nekim oblastima lojalnim predsjedniku Sirije Bašaru al-Asadu, koji pokušava da slomi pobunu protiv četvorodecenijske vladavine njegove porodice, navodi britanska novinska agencija.

Anonimni izvor iz sirijskih bezbjednosnih snaga demantovao je da Sirija šalje borce u Iran, šitski rival sunitskih zemalja Persijskog zaliva koje podržavaju pobunjenike.

"Obučavamo svoje sopstvene specijalne snage za takvu vrstu bitke. Od 2006. imamo jedince obučene za gerilski rat, zašto bismo imali potrebu da šaljemo ljude u Iran", naveo je taj izvor.

Rojters navodi da niko u iranskom Ministarstvu inostranih poslova nije hteo da komentariše navode u tekstu, ali da iranski zvaničnici poriču vojnu umiješanost u sirijski konflikt, tvrdeći da samo pružaju humanitarnu pomoć i političku podršku Asadu.

Stanovnici koji žive u oblastima koje kontroliše vojska ili milicije kažu da su tokom posljednjih mjeseci neregularne snage sve češće postaju "regularne" i sada se karakterišu kao "Vojska za nacionalnu odbranu", a čini se da operišu kao paralelne snage zvaničnim oružanim snagama - "manje naoružane, ali bez ikakvog nadzora ili odgovornosti".

Intervjuisani borci kažu da su podijeljeni na grupe i da se neki obučavaju kao kopnene snage sa automatskim oružjem i protivavionskim oružjem, a drugi kao snajperisti. Prema njihovim riječima, te grupe polijeću iz vazduhoplovne baze u Latakiji ka međunarodnom aerodromu u Teheranu, a potom se autobusima odvoze na nepoznatu lokaciju.

"Čim stignemo, ukrcaju nas u autobuse sa prozorima zamračenim zavjesama i kažu nam da ne sklanjamo zavjese (...) ne vidimo ništa osim kampa", rekao je Rojtersu borac Sameri, hrišćanski pripadnik milicije koja se bori u ruralnim djelovima provincije Homs u centralnoj Siriji.

Agencija navodi da sva četiri intervjuisana borca iz različitih gradova i različitih milicija opisuju istovjetno iskustvo upućivanja grupa od po šezdesetak pripadnika na obuku, koje obučavaju iranski oficiri.

Drugi pripadnik milicije iz Homsa, Samir, kaže da "u istoj bazi postoje neke grupe Hezbolaha", ali da "nema komunikacije" između grupa kao i da je njihova "obuka žešća" nego za sirijske borce. Borci opisuju obuku u Iranu kao mnogo bolju nego u Siriji.

Rojters navodi da Iran podržava i pomaže obuku sirijske vojske po dugoročnim sporazumima o vojnoj saradnji, ali da obuka paravojnih snaga može da ogorči regionalne suparnike, kao što je Izrael.

Bonus video: