Keri upozorio Pjongjang: SAD spremne da brane sebe i saveznike

"SAD neće prihvatiti da Sjeverna Koreja raspolaže nuklearnim oružjem", rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare
84 pregleda 9 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.04.2013. 08:23h

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Sjevernu Koreju da prekine "provokativnu, opasnu i lakomislenu" retoriku i poručio da su SAD spremne da brane sebe i svoje saveznike u slučaju napada.

Jun je dodao da je vrlo važno da i SAD i Južna Koreja nastave da jačaju svoje odbrambene sposobnosti

"Vrlo je jednostavno: ono što (sjevernokorejski lider) Kim Džong-Un radi je provokativno, opasno i lakomisleno. SAD neće prihvatiti da Sjeverna Koreja raspolaže nuklearnim oružjem", rekao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Južne Koreje, Jun Bjung-Se.

Keri je rekao da Sjeverna Koreja zna da su SAD potpuno spremne i sposobne da se brane, kao i da brane svoje saveznike. Povodom najava Pjongjanga da će ponovo pokrenuti reaktore u nuklearnom kompleksu u Jongbjonu, koji je zatvoren od 2007, Keri je rekao da bi taj "vrlo ozbiljan korak" bio "direktno kršenje" međunarodnih obaveza Sjeverne Koreje.

Pjongjang je posljednjih dana zaoštrio ratnu retoriku i u subotu proglasio "ratno stanje"

Istovremeno su i Keri i šef južnokorejske diplomatije izjavili da su vrata i dalje otvorena za Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima o nuklearnom razoružanju.

Ministar spoljnih poslova Jun Bjung-Se rekao je da je južnokorejska predsjednica Park Geun-Hje spremna da sa Sjeverom izgradi odnose koji će se zasnivati na povjerenju, ali da će Seul odgovoriti na provokacije Pjongjanga.

Jun je dodao da je vrlo važno da i SAD i Južna Koreja nastave da jačaju svoje odbrambene sposobnosti. Pjongjang je posljednjih dana zaoštrio ratnu retoriku i u subotu proglasio "ratno stanje" sa Južnom Korejom, a sjevernokorejski lider je izjavio i da je vrijeme da se "izmire računi sa američkim imperijalistima"

Bonus video: