Ban Ki Mun: Kriza sa Sjevernom Korejom otišla predaleko

"Neophodno je da se strasti smire, jer ova situacija koju pogoršava izostanak komunikacije, može da dovede do puta kojim niko ne želi da krene"
55 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 12:48h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio da je kriza sa Sjevernom Korejom "otišla predaleko" i traži hitne pregovore, javlja BBC.

"Nuklearne prijetnje nisu igra. Agresivna retorika i zauzimanje borbenih stavova rezultiraju samo uzvratnim mjerama, potpirivanjem straha i udarom na stabilnost", rekao je Ban Ki Mun tokom posjete Andori.

"Neophodno je da se strasti smire, jer ova situacija koju pogoršava izostanak komunikacije, može da dovede do puta kojim niko ne želi da krene", rekao je Ban Ki Mun.

On je pozvao režim u Pjongjangu da poštuje odluke Savjeta bezbjednosti UN, ponudio pomoć u otpočinjanju pregovora, ali i upozorio da postoji mogućnost "čvrstog odgovora na provokacije".

"Uvjeren sam da niko ne želi da napadne Severnu Koreju zbog neslaganja oko tamošnjeg političkog sistema ili spoljne politike. Međutim, bojim se da će druge zemlje čvrsto odgovoriti na bilo kakvu direktnu vojnu provokaciju", rekao je generalni sekretar UN.

SAD postavile brod koji može da ruši rakete

SAD su postavile u blizini Sjeverne Koreje ratnu krstaricu sa odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena sa teroritorije pod kontrolom Pjongjanga.

Ratni brod USS Ficdžerald koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vjžbama te zemlje, poslat je u blizinu jugozapadnog dijela korejskog poluostrva, umjesto da se vrati u svoju matičnu luku u Japanu.

Jedan vojni zvaničnik SAD, koji nije želio da mu se pominje ime, izjavio je za AFP da je slanje vojnog broda razborit potez, ali da će biti izvedene i druge mjere ako to bude potrebno.

Južna Koreja: Ciljaćemo Kima i statue dinastije

Južna Koreja bi uzvratila jednakom snagom u slučaju napada Sjeverne Koreje, upozorila je juče u Seulu nova šefica države, u trenutku velike napetosti na Korejskom poluostrvu zbog ratoborne retorike Pjongjanga i razmještanja nevidljivih američkih borbenih aviona.

Sjeverna Koreja je saopštila da se region nalazi pred nuklearnim ratom pošto su Ujedinjene nacije toj zemlji u februaru uvele sankcije zbog nuklearnog testa.

Vijest koja je izazvala najveće iznenađenje je povratak bivšeg premijera Pak Pong Jua na staru funkciju. On je imenovan kako bi spasao zemlju ekonomskih problema, premda je tim potezom uglavnom zacementirana politička snaga vladajuće dinastije Kim.

Pak se smatra ključnim saveznikom Džang Song Teka, muža Kimove tetke, ali i pionom u igri moći kojom Džang i njegova supruga žele da učvrste kontrolu nad vojnim liderima.

Pjongjang je u subotu proglasio „ratno stanje“ sa Seulom kao reakciju na „neprijateljske“ vojne vježbe organizovane u susjednoj državi. Međutim, nema neuobičajenih vojnih aktivnosti u Sjevernoj Koreji koje bi ukazivale da se sprema agresija, kazao je za Rojters zvaničnik ministarstva odbrane Južne Koreje.

„Ukoliko dođe do bilo kakve provokacije protiv Južne Koreje i našeg naroda, trebalo bi snažno odgovoriti u prvoj fazi, bez ikakvih političkih razmatranja“, poručila je šefica države Park Geun Hje na sastanku sa ministrom odbrane i drugim visokim vladinim zvaničnicima.

Južna Koreja je promijenila zakonska pravila kako bi omogućila lokalnim jedinicama da istog trena odgovore na napade, a ne da čekaju na zeleno svjetlo Seula.

Kritikovana da je njena reakcija na granatiranje jednog ostrva 2010. bila spora i slaba, Južna Koreja je juče zaprijetila i da će ciljati na sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una i da će uništiti statue vladajuće dinastije Kim u slučaju novih napada.

Sjeverna Koreja je zaoštrila retoriku početkom marta, kada su SAD i Južna Koreja počele tradicionalne vojne vježbe koje su uključivale nevidljive američke bombardere „b-2“, što je navelo Sjever da stavi u stanje pripravnosti raketni arsenal zbog mogućeg napada na američke vojne baze u Južnoj Koreji i na Pacifiku.

Sjedinjene Države su u nedjelju uputile i nevidljive borbene avione „f-22“ kako bi učestvovali u vježbama.

Sjeverna Koreja je poništila sporazum o primirju sa Sjedinjenim Državama kojim je okončan Korejanski rat i prekinula „vruću telefonsku liniju“ sa Vašingtonom, Ujedinjenim nacijama i Južnom Korejom.

Kina u pripravnosti

Kina je počela sa mobilizacijom vojne snage oko Korejskog poluostrva kao odgovor na rastuću napetost nakon nedavnih ratnih prijetnji Sjeverne Koreje, koja je tvrdila da će raketama napasti Južnu Koreju i SAD.

Kineske snage, uključujući tenkove i oklopne transportere, uočene su u gradu Ji'an i u blizini rijeke Jalu, koja razdvaja Kinu i Sjevernu Koreju.

Kada su u pitanju ostala pogranična područja, tu patroliraju avionima.

Galerija

Bonus video: