SAD: Pjongjang ne prijeti prvi put

Ratne prijetnje S. Koreje ozbiljno prihvatamo, kažu iz Bijele kuće. Ipak, iz Vašingtona dodaju da se nove prijetnje uklapaju u uobičajeni obrazac ponašanja Pjongjanga
0 komentar(a)
Pjongjang, Sjeverna Koreja, studenti, Foto: AP
Pjongjang, Sjeverna Koreja, studenti, Foto: AP
Ažurirano: 31.03.2013. 10:16h

Bijela kuća saopštila je da ozbiljno shvata ratne prijetnje koje je izrekla Sjeverna Koreja, ali se istovremeno primjećuje da Pjongjang ima istoriju ratobornih izjava.

Sjeverna Koreja je u subotu saopštila da je Korejsko polustrvo ušlo u ratno stanje, zaprijetivši da će srušiti jedan fabrički kompleks koji se nalazi na granici sa Južnom Korejom i predstavlja rijedak simbol dosadašnje saradnje dvije države.

"Vidjeli smo izvještaje o novim, nekonstruktivnim saopštenjima iz Sjeverne Koreje. Ozbiljno ih shvatamo i blisko sarađujemo po tom pitanju sa našim saveznicima u Južnoj Koreji", izjavila je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Kejtlin Hajden.

Ona je dodala da nova izjava iz Pjongjanga samo prati dosadašnju matricu ratobornih izjava.

Sjeverna Koreja je saopštila da će se prema južnom susjedu ponašati u skladu sa pravilima ratnog stanja, i da će odgovoriti na svaku provokaciju SAD i Južne Koreje, bez upozorenja.

Bijela kuća navodi da je vlada SAD odlučna i da ima mogućnosti da zaštiti sebe i sve svoje saveznike i interese u regionu, ako to bude potrebno.

Bonus video: