Sjeverna i Južna Koreja u "stanju rata"

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili sjevernokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije
70 pregleda 29 komentar(a)
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.03.2013. 13:03h

Sjeverna Koreja saopštila je da se nalazi u "stanju rata" sa Južnom Korejom, što je posljednja u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider u Pjongjangu Kim Džong Un.

Prva reagovanja u Seulu i Vašingtonu ukazuju da je malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja početi sa ratnim operacijama

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili sjevernokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije, a prenijela je zvanična agencija KCNA.

Svi poslovi sa Južnom Korejom biće obavljani u skladu sa ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja.

Prva reagovanja u Seulu i Vašingtonu ukazuju da je malo vjerovatno da će Sjeverna Koreja početi sa ratnim operacijama i da je radikalna retorika prije svega posljedica unutrašnjih problema.

Njemačka i Francuska pozivaju na uzdržavanje od provokacija

Francuska i Njemačka su izrazile danas zabrinutost zbog situacije na korejskom poluostrvu i pozvale obe strane na uzdržanost.

Pariske vlasti su pozvale Sjevernu Koreju da se "uzdrži od svakih novih provokacija", pošto je Pjongjang saopštio da je u "stanju rata" sa Južnom Korejom. "Francuska je veoma zabrinuta zbog situacije na korejskom poluostrvu", izjavio je portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio.

"Tražimo da se Sjeverna Koreja uzdrži od svakih novih provokacija i da ispunjava svoje međunarodne obaveze u okviru rezolucija UN, kao i da se brzo vrati za pregovarački sto", dodao je Lalio.

Šef njemačke diplomatije Gvido Vestverle izjavio je danas da Sjeverna Koreja treba da prekine da "se igra s vatrom" i ocijenio kao ozbiljne tenzije na korejskom poluostrvu. "Sjeverna Koreja treba odmah da prekine neodgovorno igranje vatrom", rekao je Vestervele i podsetio na solidarnost Njemačke s Južnom Korejom.

Bonus video: