smrt milijardera

Ko će naslijediti imperiju Lukšić?

Lukšići su do danas podigli biznis koji je prema američkom izdanju časopisa Forbes vrijedan 17,4 milijarde dolara
93 pregleda 9 komentar(a)
Gilermo Lukšić Kreg, Foto: Ilovechile.cl
Gilermo Lukšić Kreg, Foto: Ilovechile.cl
Ažurirano: 21.02.2019. 22:54h

Još nije poznato ko će biti nasljednik velikog poslovnog carstva nakon smrti najbogatijeg Hrvata na američkoj Forbsovoj listi Gilerma Lukšića.

Porodica je saopštila da će tu informaciju objelodaniti u narednih nekoliko dana, piše B92.

Smrću Gilerma Lukšića Krega, koji je u utorak umro od raka pluća, poslovno carstvo bogate čileanske porodice - koja je djelimično porijeklom iz Hrvatske - ostalo je bez ključnog čovjeka drugi put u posljednjih deset godina.

Njegov otac Androniko Lukšić Abaroa, koji je postavio temelje današnjeg porodičnog biznisa, umro je takođe od raka prije osam godina, piše zagrbački "Jutarni list".

Inače, Lukšići su do danas podigli biznis koji je prema američkom izdanju časopisa Forbes vrijedan 17,4 milijarde dolara, što ih je dovelo na 35. mjesto Forbesove liste globalnih milijardera.

Put Lukšića prema bogatstvu počeo je tako što je Androniko Lukšić, sin hrvatskog emigranta Policapara Lukšića koji se u Čile s Brača odselio 1910. godine, tokom 80-ih kupovao rudnike bakra u pustinji Atakama i neprofitabilne željezničke pruge. Sreća mu se osmjehnula kad je rudnik bakra prodavao Japancima i dobio za njega pola miliona dolara umjesto istog iznosa čileanskih pesosa, koliko je tražio.

Biznis u Hrvatskoj su započeli sa pivom kupivši Karlovačku pivaru koju su platili stotinjak miliona njemačkih maraka.

Patriotizam se isplatio

Patriotski iskorak se, kako se navodi, pokazao se profitabilnim biznisom jer su pivaru desetak godina kasnije prodali "Hajnekenu" (Heineken). Danas Lukšići s kompanijama Plava laguna iz Poreča i Jadranski luksuzni hoteli iz Dubrovnika u Hrvatskoj sa 23.852 kreveta u 18 hotela, četiri turistička naselja i četiri kampa drže 9,8 odsto svih turističkih kapaciteta i treći su na listi turističkih kompanija po tom kriteriju, iza Valamara i Maistre.

Kupovinom Jadranskih luksuznih hotela od Gorana Štroka prije dvije godine Lukšići, koji od tada imaju pet hotela sa pet zvjezdica, u Dubrovniku imaju i svojevrsni monopol na luksuzni turizam juga Hrvatske, dok je porečka ponuda u segmentu masovnog turizma uglavnom njihova kroz Plavu Lagunu, kojoj je najveći konkurent Valamar.

Štroku su JLH platili 14 miliona eura i pokrili stotinjak miliona eura njegovog duga, a lani su obnovu Hotela Parentium u Poreču uložili 22 miliona eura.

Na listi najbogatijih Hrvata po hrvatskom Forbsu - za razliku od američkog gdje su Lukšići prvi - sa kapitalom od 1,3 milijarde kuna zauzeli su drugo mjesto iza Ivice Todorića.

Od svega naprave profit

Turizam u Hrvatskoj vodi Davor Lukšić Lederer, nakon što je upravo njegov pokojni stric Gilermo prije deset godina vodio pregovore i odlučivao o prvim turističkim poslovnim operacijama na hrvatskom Jadranu.

Hrvatske kompanije porodice Lukšić nemaju dugova jer oni sva ulaganja finansiraju gotovinom

Trude se, ukazuje se, i u tome jesu bolji od svih da ostvare najbolji povraćaj vlasničkog kapitala, koji u njihovom slučaju iznosi pet odsto za 2011. godinu, dok konkurencija radi sa jedan odsto povraćaja ili bez njega.

Porečka Plava Laguna lani im je donela 71,3 miliona kuna dobiti iz 539,7 miliona kuna prihoda.

Istraživanje hrvatskog Forbesa pokazalo je da to Lukšićima uspijeva jer u destinacije ne ulažu, sezona u njihovim hotelima traje onoliko dugo koliko kapacitete mogu profitabilno napuniti, uglavnom ih pune saradnjom s touroperaterima suprotno trendu individualnog bukinga putem interneta, a svaki trošak procjenjuju kroz prizmu potencijalnog dobitka.

Hrvatske kompanije porodice Lukšić nemaju dugova jer oni sva ulaganja finansiraju gotovinom, piše Jutarnji list.