PUMPANJE MOĆI

Sjeverna Koreja "slučajno" objavila plan napada na SAD

Prema fotografijama, Pjongjang raspolaže s 10 podmornica, 13 velikih desantnih brodova i šest minolovaca, a iscrtane linije izgledaju kao putanje raketa prema SAD-u
65 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2013. 17:33h

Sjevernokorejska agencija KCNA objavila je danas i fotografije s vanrednog sastanka koji je noćas sazvao Kim Džong-Un.

Na fotografijama se vidi "plan napada" na SAD, kao i neki detalji o sjevernokorejskim vojnim snagama.

Analitičari komentarišu da se ne radi o grešci, već da Sjeverna Koreja pokušava da svoju vojnu noć "napumpa" putem medija.

Prema fotografijama, Pjongjang raspolaže s 10 podmornica, 13 velikih desantnih brodova i šest minolovaca, a iscrtane linije izgledaju kao putanje raketa prema SAD-u.

U međuvremenu je Rusija reagovala na taj potez te upozorila da "napetost u Sjevernoj Koreji izmiče kontroli". Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi se situacija "mogla prestati vrtjeti u krug i izmaknuti kontroli".

Podrška sa ulica Pjongjanga

Desetine hiljada sjevernokorejskih vojnika i civila su marširali Pjongjangom, u znak podrške mogućem vojnom napadu na Sjedinjene Američke Države.

Na skupu su bili vojnici, penzioneri, radnici i studenti, i svi su nosili vojne uniforme, ali nije bilo Kim Džong-Una, javlja AFP.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un naredio je pripreme za eventualni raketni napad na SAD i američke baze na Pacifiku, kao odgovor na vježbe američkih bombardera iznad Korejskog poluostrva.

Naređenje je izdato posijle sastanka Kima sa generalima, koji je održan po hitnom postupku, javljaju agencije. Priprema Pjongjanga za eventulani napad na američke ciljeve "odgovor je na prelijetanje bombardera B-2, koji mogu da nose nuklearno oružje, u okviru združenih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje koje su u toku", rekao je Kim Džgon-Un.

U slučaju "drske" provokacije Amerikanaca, sjevernokorejske snage će "morati bez milosti da udare na američki kontinent... na američke baze na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, kao i one koje se nalaze u Južnoj Koreji", rekao je Kim, a prenijela je državna agencija KCNA.

Većina stručnjaka procjenjuje da Pjongjang ne raspolaže tehnologijom koja bi omogućila da se gađaju tako udaljeni ciljevi. Agencija AP navodi da prijetnje ne znače da je izbijanje rata neizbježno, već da im je cilj da utiču na Južnu Koreju da ublaži svoju politiku, da se izdejstvuju direktni pregovori i pomoć od Vašingtona i da se osnaži mladi sjevernokorejski lider kod kuće.

Neimenovani južnokorejski izvori rekli su da je zabilježeno veće kretanje mehanizacije i ljudi kod sjevernokrejskih lansirnih rampi, javila je agencija Jonhap. Dva američka bombardera B-2 stelt tehnologije, koji mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje, bacila su municiju bez eksploziva na Korejsko ostrvo u okviru vojne vježbe.

Vojska SAD saopštila je da je let B-2 pokazao sposobnost SAD da brane Južnu Koreju i pruže zaštitu saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu.

Galerija

Preporučujemo za Vas