U eksploziji poginulo 17 pakistanskih vojnika

Automobil napunjen eksplozivom eksplodirao je prošle noći pored dvije cistijerne s gorivom. Napad je izveden u Sjevernom Vazirstanu, glavnom uporištu talibana
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2013. 11:42h

U eksploziji automobila-bombe kod vojnog kontrolnog punkta na sjeverozapadu Pakistana poginuo je 17 vojnika, a desetine je ranjeno, saopštili su danas zvaničnici.

Automobil napunjen eksplozivom eksplodirao je prošle noći pored dvije cistijerne s gorivom. Napad je izveden u Sjevernom Vazirstanu, glavnom uporištu talibana i pripadnika Al Kaide, duž granice s Avganistanom.

U eksploziji su zapaljene cistijerne i uništene dvije vojne barake, izjavili su obavještajni zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad. U napadu su ranjena 34 pakistanska vojnika i tri civila.

Većina poginulih vojnika radila je u vojnoj jedinici zaduženoj za izgradnju puteva u Sjevernom Vaziristanu. U tom području raspoređeno je desetine hiljada pakistanskih vojnika.

SAD vrše pritisak na vojsku Pakistana da pokrene ofanzivu protiv islamističkih pobunjenika u toj oblasti, jer talibani iz Sjevernog Vaziristana izvode prekogranične napade na američke trupe u Avganistanu.

Mušaraf se vratio u Pakistan

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf vratio se danas u Pakistan nakon više od četiri godine izbjeglištva, uprkos prijetnjama talibanskih pobunjenika da će poslati bombaše samoubice i snajperiste da ga ubiju.

Mušaraf se domogao vlasti u Pakistanu 1999. vojnim udarom, a 2008. je dao ostavku nakon što su njegovi saveznici izgubili izbore a nova vlada zaprijetila da će pokrenuti proces njegovog svrgavanja. Godinu dana kasnije, napustio je zemlju.

On se u zemlju vraća nakon gotovo pet godina provedenih u izbjeglištvu u Dubaiju i Londonu, kako bi učestvovao na parlamentarnim izborima 11. maja.

Bivši predsjednik je stigao u pratnji više desetina svojih pobornika, koji su neprestano tokom redovnog leta iz Dubaia skandirali "Dug život Mušarafu".

Brojne pristalice su stigle i iz Londona, gdje je bivši predsjednik proveo veći dio svoga izbjeglištva.

Mušaraf je izjavio da "nije nervozan, već zabrinut za neke nepoznanice u vezi s terorizmom, ekstremizmom, sudskim procesima i izborima".

Za njemački časopis "Der Spiegel" izjavio je da namjerava da Pakistan oslobodi od terorizma.

Mušaraf je razbjesnio Talibane svojom odlukom da se pridruži Amerikancima u ratu protiv islamista nakon napada na tornjeve blizance u Njujorku 11. septembra 2001. i kasnijim borbama protiv militanata u Pakistanu.

Galerija

Bonus video: