Ban Ki Mun: Ujediniti snage u borbi protiv rasizma

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obilježava se na godišnjicu masakra u Šarpvilu 1960. gdje je južnoafrička policija ubila 69 nenaoružanih demonstranata koji su protestovali protiv aparthejda
172 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 15:14h

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obilježava se danas, 21. marta, a ovogodišnja tema je rasizam u sportu koji je uznemirujuća pojava u mnogim djelovima svijeta.

"Moramo udružiti snage da okončamo rasizam, i sport nam može pomoći u ostvarivanju tog cilja. Na ovaj Međunarodni dan treba ponovo da se obavežemo da ćemo prekinuti rasnu diskriminaciju i ostvariti našu viziju pravde, jednakosti i slobode od straha za sve", naveo je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u svojoj poruci na sajtu UN.

On je naveo da danšnji dan pruža mogućnost da se ukaže na veliki kontrast između pozitivnih vrijednosti sporta i sramnih incidenata rasizma kojih ima čak i na nekim profesionalnim takmičenjima.

"Sport je univerzalna aktivnost koja može ponovo da reafirmiše naša osnovna ljudska prava. Borba protiv rasizma je u središtu Povelje Ujedinjenih nacija. Međunarodna zajednica ima obavezu da radi za ostvarivanje jednakosti i nediskriminacije, i u tome se može napredovti promovisanjem tih vrijednosti kroz sport", naveo je generalni sekretar UN.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije obilježava se na godišnjicu masakra u Šarpvilu 1960. godine kada je južnoafrička policija ubila 69 nenaoružanih demonstranata koji su protestovali protiv aparthejda u toj zemlji.

Generalni sekretar je ukazao da je od tada aparthejd ukinut i veliki napredak ostvaren u borbi protiv rasizma, prihvaćeni su međunarodni sporazumi i deklaracije i uveden sistem zaštite u mnogim zemljama, a uspostavljen je i međunarodni okvir za borbu protiv rasizma.

Ipak, uprkos velikom napretku, rasizam je i dalje prijetnja pojedincima i etničkim i vjerskim grupama širom svijeta i prijetnja stabilnosti. To je ozbiljno kršenje ljudskih prava, pa svijet mora da udruži snage da rasizma nestane, rekao je generalni sekretar UN.

Galerija

Bonus video: