NATO razmatra vojnu intervenciju u Siriji

“Situacija u Siriji je sve gora i gora – 70 hiljada poginulih, milion izbjeglih iz zemlje, vjerovatno 2,5 miliona interno raseljenih, ne nazire se kraj surovog građanskog rata”
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 10:59h

Članice NATO-a razmatraju mogućnost vojne intervencije u Siriji, ali će do nje doći samo ako bude odobrena rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) i ako svih 28 članica vojnog saveza budu saglasne.

Američki admiral i vrhovni komandant NATO Džejms Stavridis rekao je Senatskom odboru za oružane snage da neke članice NATO razmatraju strategiju napada na sirijski sistem vazdušne odbrane koja se pokazala kao uspješna 2011. u Libiji.

“Ali svaka eventualna intervencija NATO bila bi po istoj proceduri koja je primjenjena u Libiji, što znači da bi morala biti odobrena rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN i morao bi postojati sporazum među članicama NATO”, rekao je Stavridis, prenosi Tanjug.

Kako je naveo, razmatraju širok spektar operacija i spremni su da se angažuju kao i u Libiji, ako to bude zatraženo od njih.

Stavridis je kazao da se sukob u Siriji pogoršava.

“Situacija u Siriji je sve gora i gora – 70 hiljada poginulih, milion izbjeglih iz zemlje, vjerovatno 2,5 miliona interno raseljenih, ne nazire se kraj surovog građanskog rata”, zaključio je on.

Jordanski kralj: Sirija postaje džihadistička država

Kralj Jordana Abdulah Drugi upozorio je danas da bi u Siriji mogla da nastane džihadistička država pošto islamistički ekstremisti pokušavaju da se učvrste na njenom tlu. Kralj Abdulah Drugi rekao je agencij AP u intervjuu da se po njegovom mišljenju sirijski predsjednik Bašar al Asad ne može spasiti i da je samo pitanje vremena kada će pasti njegov autoritarni režim.

"Faktori koji najviše zabrinjavaju u sirijskom sukobu su pitanje hemijskog oružja, stalni dotok ili nagli porast izbjeglica i nastanak džihadističke države kao posljedica tog sukoba", rekao je kralj.

Abdulah je upozorio da bi zaoštravanje građanskog rata u Siriji i ćorsokak izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, mogli da zapale cio Bliski istok. "Još jedan izuzetno opasan scenario je rasparčavanje Sirije što bi izazvalo vjerske sukobe širom regiona koji bi trajali generacijama", rekao je kralj.

Abdulah je ukazao da postoji veliki rizik da bi Sirija mogla da postane regionalna baza ekstremističkih i terorističkih grupa koje već imaju čvrsto uporište u nekim oblastima.

Podsjetio je da je od početka krize ukazivao na sve te veoma ozbiljne prijetnje.

Govoreći o humanitarnoj krizi kralj je rekao da je prijeko potrebna pomoć ne samo zemljama koje primaju izbjeglice kao što su Jordan, Liban, Turska, već i samoj Siriji, da bi se pridobili ljudi prije no što ekstremisti ispune prazninu koju ostavlja neuspjela sirijska država i da bi se spriječio masovan egzodus.

Kralj je kazao da Jordan prisustvo 500.000 sirijskih izbjeglica - što je oko devet odsto jordanskog stanovništva od šest miliona, godišnje košta 550 miliona dolara.

Galerija

Bonus video: