Sjeverna Koreja sajber napadom blokirala banke i TV stanice u Južnoj Koreji?

Policija i južnokorejski zvaničnici kažu da nije jasno šta je prouzrokovalo ovakav pad sistema i da je istraga u toku
0 komentar(a)
hakeri, Foto: Ilustracija
hakeri, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 20.03.2013. 13:17h

U Južnoj Koreji pale kompjuterske mreže u dvije velike banke i tri glavna TV emitera. Javnost spekusliše da je u pitanju osvetnički sajber napad Sjeverne Koreje.

Smetnje koje su blokirale informatičke mreže u Južnoj Koreji verovatno je uzrokovao virus, tvrdi zvaničnik blizak istrazi za BBC.

On je rekao da se pretpostavlja da je "opasni kod" kriv za obaranje servera i da istražitelji pokušavaju da identifikuju i analiziraju virus.

Serveri u tri TV mreže - KBS, MBC i YTN, kao i u dvije glavne banke Šinhan i NongHjup, oboreni su u 14 časova po lokalnom vremenu, saopštili su policijski i vladini izvori. U nekim od pogođenih kompjuterskih sistema obrisani su pojedini fajlovi, saopštile su vlasti.

Kompjuterski ekrani su se zamračili, a na pojedinim su iskočile mrtvačke glave, što je snažan pokazatelj da su se južnokorejski kompjuterski sistemi našli na udaru hakera, ocjenjuje Korejska agencija za bezbjednost informacija.

Pojedini kompjuteri su se "vratili u život" više od dva sata kasnije. U međuvremenu, paralizovani su bankomati širom zemlje.

Policija i južnokorejski zvaničnici kažu da nije jasno šta je prouzrokovalo ovakav pad sistema i da je istraga u toku.

Međutim, nagađa se da je krivac Sjeverna Koreja, a i stručnjaci smatraju da bi iza napada mogao stojati Pjongjang.

Sjeverna Koreja je nedavno, kao odgovor na pooštrene sankcije UN, jednostrano istupila iz sporazuma o primirju, kojim je pedesetih godina prošlog vijeka obustavljen Korejski rat.

Sankcije su uvedene zato što je Sjeverna Koreja testirala atomsku bombu, opet kao odgovor na prethodno pooštravanje sankcija do kojeg je došlo nakon što je Pjongjang lansirao satelit u svemir uz pomoć rakete dugog dometa.

Pjongjang je nedavno zaprijetio osvetom zbog sankcija, ali i zbog rutinskih vojnih manevara Južne Koreje i SAD koje Sjeverna Koreja smatra - pripremom za invaziju.

Optužbe za sajbernapade na Korejskom poluostrvu nisu nove. Seul veruje je da je Pjongjang 2011. i 2012. godine orkestrirao najmanje dva takva napada na južnokorejske kompanije.

Sjeverna Koreja je pre nekoliko dana optužila Južnu Koreju i SAD za sajber napad na njene sajtove.

Bonus video: