Nema struje za hlađenje sistema u Fukušimi

Temperatura svih bazena sa gorivom ostala je ispod bezbjednosne granice od 65 stepeni, ali se sa svakim izgubljenim satom povećava za 0.3 do 0.4 stepena
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Beta/AP
Fukušima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.03.2013. 12:08h

Tokijska elektroenergetska kompanija “Tepko” pokušava od da obezbijedi struju neophodnu za hlađenje iskorišćenih uranijumskih cijevi u nuklearnoj elektrani Fukušima, oštećene u zemljotresu i cunamiju prije dvije godine.

Portparol “Tepka” Kenići Tanabe rekao je da se sve čini kako bi se što prije povratila struja

Oprema u bazenima koja se koristi za hlađenje upotrijebljenog goriva, nephodne za sprječavanje bilo kakve nuklearne reakcije, nema struju od ponedjeljka od sedam časova, saopštio je “Tepko”.

Incident do ovog trenutka nije ugrozio napajanje vode za hlađenje koja se nalazi u reaktorima 1, 2 i 3, u kojima je došlo do značajnog topljenja jezgra ubrzo poslije zemljotresa i cunamija u martu 2011. godine.

Temperatura svih bazena sa gorivom ostala je ispod bezbjednosne granice od 65 stepeni, ali se sa svakim izgubljenim satom povećava za 0.3 do 0.4 stepena, prenosi Frans pres.

Portparol “Tepka” Kenići Tanabe rekao je da se sve čini kako bi se što prije povratila struja s obzirom da bi u reaktoru 4 temperatura mogla za četiri dana da dostigne kritičnih 65 stepeni.

Poslije snažnog zemljotresa i cunamija došlo je topljenja jezgra u tri od ukupno šest reaktora u Fukušimi

“Pokušavamo da do tada vratimo struju”, rekao je Tanabe i dodao da bi to isto moglo da se dogodi u drugim reaktorima u razdoblju od 14 do 26 dana.

Kako je naveo, nema povećane radijacije u obližnjim mjernim stanicama.

Vršilac dužnosti u japanskoj kompaniji Masajuki Ono rekao je jutros na konferenciji za novinare da je u najtoplijem bazenu sada temperatura 30.5 stepeni.

“Potrebno je duže vremena da bismo mogli vodu za hlađenje kad god je to potrebno da sipamo kako bi se izbjegao najgori scenario”, rekao je on.

Poslije snažnog zemljotresa i cunamija došlo je topljenja jezgra u tri od ukupno šest reaktora u Fukušimi, što je dovelo i do prestanka u napajanju električnom energijom i hlađenja sistema.

“Tepko” je u više navrata kritikovan da je umanjio nivo katastrofe u prvim mjesecima poslije zemljotresa nakon čega je ta kompanija priznala da je bila svjesna potencijalnih opasnosti od velikog cunamija, ali da ništa nije učinila iz straha od eventualno narušene reputacije i finansijskih troškova.

Bonus video: