Uzbuna u Japanu zbog ruskih bombardera

Dva ruska strateška bombardera obletjela čitav Japan. Vazduhoplovstvo Japana podiglo avione koji su pratili bombardere, pišu japanski mediji.
6 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 17:08h

Japansko i američko vazduhoplovstvo su podigli uzbunu zbog dva ruska strateška bombardera "Tupoljev Tu-95" koji su 15. marta obletjeli čitav Japan, javljaju domaći mediji.

Ruski bombarderi najprije su letjeli ka jugu između Korejskog poluostrva i zapadne obale Japana, da bi zatim u blizini japanskog ostrva Okinave, čijih se 40 odsto teritorije nalazi pod američkim vojnim bazama, skrenuli ka prostranstvima Tihog Okeana.

Oni su se potom sa pacifičke strane japanskog arhipelaga, leteći duž istočne obale Japana, uputili na sjever prošavši nedaleko od prijestonice Tokija, da bi konačno, u blizini japanskog ostrva Hokaido, skrenuli ka Rusiji, prenosi portal rts.rs

Ruski avioni nisu ni u jednom trenutku povrijedili japanski vazdužni prostor, ali su bili praćeni od strane lovaca japanskih oružanih snaga.

Prethodni put su ruski bombarderi obletjeli Japan u novembru 2011. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin godinu dana prije toga objavio je ponovno uvođenje dugih, interkontinentalnih bombarderskih patrola.

Bombarderi Tu-95 prvi put su uvedeni u naoružanje Sovjetskog Saveza pedesetih godina prošlog vijeka, a aparati koji su trenutno u upotrebi proizvedeni su tokom osamdesetih i devedesetih godina. Ovaj avion ima dolet od 15.000 kilometara bez dopune goriva u vazduhu, koju inače, po potrebi, vrši letjelica tipa Iljušin "Il-78".

Tu-95 koristi se i za izviđačke zadatke.

U februaru ove godine dva ruska bombardera obletjeli su i baze na američkom ostrvu Guam, nedaleko od Filipina, što je bio prvi takav događaj od raspada Sovjetskog Saveza.

Galerija

Bonus video: