Obama: Spriječićemo naoružavanje Irana

Američki predsjednik je istakao da su na raspolaganju sve opcije kako bi se suzbio iranski nuklearni program
22 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.03.2013. 21:22h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da bi Iranu bilo potrebno oko godinu dana da razvije nuklearno oružje, ali da SAD mogu da spriječe da se to dogodi.

"Mislimo da bi Iranu trebalo oko godinu dana da razvije nuklearno oružje, a očigledno ne želimo da se nađemo u previše rizičnoj situaciji", kazao je Obama za izraelsku televiziju uoči posjete Izraelu.

Američki predsjednik je istakao da su na raspolaganju sve opcije kako bi se suzbio iranski nuklearni program, ali da je on i dalje naklonjeniji diplomatiji, nego upotrebi sile, javio je AP.

"SAD očigledno imaju značajne mogućnosti, ali je naš cilj da se postaramo da Iran ne dođe u posjed nuklearnog oružja koje bi predstavljalo opasnost za Izrael ili izazvalo trku u naoružanju u regionu", kazao je američki predsjednik.

Izrael je više puta zaprijetio da će vojno djelovati da bi spriječio Iran da se domogne nuklearne bombe, dok se SAD zalaže za to da se u pogledu spornog iranskog nuklearnog programa da više vremena diplomatiji i ekonomskim sankcijama.

Iran poriče da želi da proizvede nuklearnu bombu i ističe da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu.

Bonus video: