Iranske vlasti pokreću tužbu protiv Holivuda

Angažujući advokata koji će pokrenuti postupak, iranski zvaničnici su dokazali da su bili ozbiljni kada su prijetili tužbom Holivudu nakon premijere filma "Argo"
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 18:41h

Iranski mediji prenijeli su danas da iranski zvaničnici namjeravaju da tuže Holivud zbog Oskarom nagrađenog filma "Argo", jer, kako tvrde, film predstavlja "nerealan portret" Irana.

Nekoliko medija danas je prenijelo da je u Iran došla francuska advokatica Isabel Kutan-Pire, povodom razgovora u vezi s tim kako i gdje da podnijesu najavljenu tužbu.

Isabel Kutan-Pire je bila advokatica venecuelanskog teroriste Iliča Ramireza Sančeza, poznatijeg kao "Šakal" (Carlos the Jackal), piše AP.

Reklama za američke tajne službe

Odluka o podnošenju tužbe donijeta je pošto su kulturni zvaničnici i filmski kritičari u Iranu pogledali film na zatvorenoj projekciji u Teheranu u ponedjeljak naveče.

Iranski zvaničnici su u februaru, pošto je film "Argo" dobio Oskara za najbolji film, rekli da je riječ o antiiranskoj propagandi i reklami za CIA-u.

Radnja filma je istinita priča o smjelom spašavanju američkih diplomata iz Teherana nakon Iranske revolucije 1979. godine.

Iako "Argo" nije prikazan u iranskim bioskopima, mnogi Iranci su ga vidjeli na piratskim DVD izdanjima, i izbila je oštra debata koja je na površinu izbacila - generacijski jaz. Iranci koji su učestvovali u islamskoj revoluciji na nož su dočekali prikaz Teherana iz tog vremena, a mlađi koji se tog vremena ne sjećaju, žele da, pored zvanične, saznaju i druge verzije onoga što se tada desilo.

Odluka o podnošenju tužbe je donijeta pošto je grupa iranskih zvaničnika zaduženih za kulturu, zajedno s filmskim kritičarima, sinoć gledala "Argo" na zatvorenoj projekciji u jednom teheranskom bioskopu. Na tom skupu, nazvanom "Holivudska podvala", razmotreni su pravni aspekti podnošenja tužbe, javili su mediji bez iznošenja detalja.

Učesnici skupa ocijenili su da "Argo" krši "međunarodne norme u vezi sa kulturom", a u saopštenju piše da je "davanje nagrade anti-iranskom filmu propagandni napad" na Iran "i čitavo čovječanstvo".

U saopštenju se ne precizira zašto je "Argo" nerealističan, ali su zvaničnici rekli da film Bena Afleka (Afleck) prikazuje Irance kao "isuviše nasilne".

Učesnici skupa "Holivudska podvala" su ocijenili da autor nije konsultovao dovoljno dokumentarnog materijala u vezi sa upadom u Ambasadu SAD 1979. godine, niti je razmatrao razloge izbijanja krize, među kojima je tinjajući prezir Iranaca prema SAD zbog instaliranja nove vlade Irana pučem 1953. godine. U tom puču oboren je demokratski izabran premijer Mohamad Mosadeg i obnovljena je prozapadna iranska monarhija.

Ovo nije prvi put da Iran tvrdi da ga Holivud predstavlja iskrivljeno. Jedna od meta bio je i film "300" (2007) koji prikazuje kako su se malobrojni Spartanci oduprli Persijancima u grčko-persijskom ratu i spriječili invaziju žrtvujući se u bici u kanjonu Termopile 480 godine pne.

Iranska filmska industrija bojkotovala je ovogodišnju dodjelu Oskara iz razloga koji nema veze sa "Argom", a to je kontroverzni "video klip", navodno proizveden u SAD, u kojem je prorok Muhamed negativno prikazan. Taj kratak snimak, navodno insert iz film za koji se ispostavilo da ne postoji, izazvao je lavinu protesta u islamskom svijetu.

Galerija

Bonus video: