Od trovanja metil alkoholom u Libiji umrla 51 osoba

Piće lokalno poznato kao "Boha" bilo je pomiješano s metanolom, koji je izazvao sljepilo, otkazivanje funkcije bubrega i epileptične napade kod osoba koje su ga konzumirale
2 komentar(a)
alkohol, Foto: Drinkaware.co.uk
alkohol, Foto: Drinkaware.co.uk
Ažurirano: 12.03.2013. 15:38h

Broj ljudi koji su se u Tripoliju otrovali alkoholnim pićem kućne proizvodnje porastao je danas na 551, od čega je umrlo njih 51, rekao je potparol libijskog ministarstva zdravlja Amar Surmani kineskoj novinskoj agenciji Sinhui.

Piće lokalno poznato kao "Boha" bilo je pomiješano s metanolom, koji je izazvao sljepilo, otkazivanje funkcije bubrega i epileptične napade kod osoba koje su ga konzumirale, rekao je Surmani i dodao da je najmanje 40 osoba ostalo bez vida.

Pojedine porodice otrovanih tražile su da se oni prebace u Tunis radi boljeg liječenje tako da je 13 pacijanta umrlo na putu do bolje ljekarske njege, rekao je on.

Surmani je dodao da su pojedini pacijenti u kritičnom stanju dok su neki već pušteni iz bolnica.

Broj otrovanih bi mogao da se poveća i bolnice i ljekari u Tripoliju su u pripravnosti. Libijski ministar zdravlja pozvao je danas svoje sugrađane da ne piju alkohol jer ga islamski zakoni zabranjuju i opasan je za zdravlje.

Lokalni mediji objavili su da je "Boha" prodavana u više oblasti glavnog grada i njegovih predgrađa. Ona se dobija destilacijom različitih vrta voća kao što su smkove, urme i grejfrut.

U Libiji je zabranjena prodaja i konzumiranje alkoholnih pića, a šverc alkohola povećao se poslije svrgavanja režima Muamera Gadafija 2011.

Bonus video: