SAD: Piloti i stjuardese protestuju zbog dozvoljavanja nošenja džepnih nožića

Američka agencija za bezbjednost u saobraćaju (TSA) dozvolila je da se od 25. aprila unose džepni nožići u avione koji polijeću iz SAD
54 pregleda 1 komentar(a)
aerodrom, Kalifornija, Foto: Hojosd.com
aerodrom, Kalifornija, Foto: Hojosd.com
Ažurirano: 12.03.2013. 13:00h

U SAD je došlo do negodovanja zbog odobravanja unošenja džepnih nožića (peroreza) u avione, objavio je francuski dnevnik "Mond".

Piloti, stjuardi i stjuardese, putnici, pa čak i Ričard Anderson, vlasnik jedne od najvećih aviokompanija "Delta", usprotivili su se najavljenoj mjeri.

Oni su, između ostalog, istakli da ta dozvola neće mnogo poboljšati protok putnika kroz bezbjednosna vrata u odnosu na povećanje opasnosti po bezbjednost posade aviona i putnika, jer je svaki nož, pa i mali, smrtonosno oružje.

Američka agencija za bezbjednost u saobraćaju (TSA) dozvolila je da se od 25. aprila unose džepni nožići u avione koji polijeću iz SAD.

Osim džepnih nožića, čija su sečiva manja od šest santimetara, od 25. aprila će biti dozvoljeno unošenje u avione koji polijeću iz SAD i nekih sportskih rekvizita, kao što su na primjer štapovi za hokej.

U trenutku kada se redovi putnika produžavaju pred bezbjednosnim vratima na američkim aerodromima zbog smanjenja službenika usljed budžetskih restrikcija, TSA je produžila listu predmeta koji se mogu unijeti u avione da se ne bi bespotrebno produžavalo vreme čekanja.

Ova mjera omogućava predstavnicima službe za bezbjednost u transportu da se bolje usmjere na predmete koji predstavljaju veću prijetnju, kao što su eksplozivna sredstva, navedeno je u saopštenju TSA.

Bonus video: