Drugi dan referenduma na Foklandskim ostrvima

Od 1.672 glasača traženo je da se izjasne da li žele da Foklandi zadrže sadašnji politički status britanske prekomorske teritorije
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 16:58h

Na Foklandskim ostrvima danas je, otvaranjem biračkih mjesta, nastavljen referendum na kojem je izvjesno da će stanovništvo odlučiti da ostane pod upravom britanske krune.

Tokom prvog dana glasanja, juče je zabilježen masovan izlazak stanovnika arhipelaga u južnom dijelu Atlantskog okeana.

Od 1.672 glasača traženo je da se izjasne da li žele da Foklandi zadrže sadašnji politički status britanske prekomorske teritorije. Rezultat, koji bi trebalo da bude objavljen večeras, nije sporan - izvjesno je da će većina glasača odgovoriti "da" - iako se iščekuje tačan procenat, kao pokazatelj do koje mjere se stanovništvo Foklanda drži ideje o ostanku pod britanskom krunom.

Glasači se nadaju da će rezultat referenduma predstavljati udarac u lice sve ratobornijoj argentinskoj predsjednici Kristini Kirhner koja rasplamsava diplomatske tenzije sa Londonom oko Foklandskih ostrva, na čiji suverenitet Buenos Aires odavno polaže pravo.

Buenos Ajres nazvao je dvodnevni referendum besmislenim.

Britanija vlada tim ostrvima još od 1833, ali Buenos Ajres tvrdi da su ona okupirana argentinska teritorija. Te dvije zemlje su oko Foklanda vodile kratak, ali krvavi rat 1982. godine, podsjećaju agencije.

Argentina, čija je obala udaljena svega 400 kilometara od Foklanda, ocijenila je referendum kao ilegalan, jer su ostrvljani, kako tvrdi, "implantirani" nakon što je vlada u Londonu 1883. izvršila invaziju i protjerala argentinsko stanovništvo i stoga nemaju pravo na samoodlučivanje. London neće razgovarati s Buenos Ajresom o pitanju suvereniteta nad Foklandima, sem ukoliko stanovnici ne budu to izričito tražili.

Argentina je 2. aprila 1982. izvršila invaziju na Foklande i podstakla 74-odnevni rat sa Britanijom u kome je poginulo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika. Ta invazija je još više učvrstila probritansko raspoloženje ostrvljana, a nepopustljiv stav predsjednice Argentine Kristine Kirhner doprinio je da cijela nova generacija bude okrenuta Britaniji. Diplomatska zategnutost između Argentine i Britanije je pojačana od 2010. kada je London ozakonio istraživanje nafte u vodama oko Foklanda.

Ostrvljani ističu da često emocionalni "krstaški napadi" Kirhnerove imaju za cilj da se odvuče pažnja sa rastućih argentinskih ekonomskih problema. Nekoliko zemalja je poslalo svoje posmatrače koji će pratiti referendum.

Četiri petine od 2.563 stanovnika Foklanda živi u glavnom gradu Stenliju.

Galerija

Bonus video: