Egipat: Navijači zapalili zgradu fudbalske federacije i blokirali Suecki kanal

Oko 2.000 demonstranata u znak protesta blokira prolazak trajekta kanalom, prenose agencije
54 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 14:47h

Bijesni navijači zapalili su zgradu fudbalske federacije i obližnji policijski klub, a oko 2.000 demonstranata blokira prolazak trajekta Sueckim kanalom, nakon što je ranije tokom dana sud potvrdio smrtne presude 21 osobi zbog učešća u neredima prošle godine na fudbalskoj utakmici kada su ubijene 74 osobe u lučkom gradu Port Said, a oslobodio sedam od devet policajaca. Gusti crni dim se danas nadvio nad tim dijelom grada.

Prema izjavama očevidaca, demonstranti su odvezali glisere nadajući se da će omesti prolazak brodova Sueckim kanalom, a oko 2.000 demonstranata u znak protesta blokira prolazak trajekta kanalom, prenose agencije.

Egipatski sud osudio je na smrtne kazne još 21 osobu zbog učešća u neredima na fudbalskom stadionu u Port Saidu u februaru 2012. godine, kada je ubijeno 74 ljudi.

Sud je bivšeg šefa bezbjednosnih službi Port Saida, generala Esama Samaka osudio na 15 godina zatvora, prenose svjetske agencije. Još pet osoba je osuđeno na doživotnu zatvorsku kaznu.

Na suđenju na kojem je bilo 73 optuženih, nekoliko osoba je oslobođeno, a krajem januara ove godine, 21 učesnik tih nereda osuđen je na smrtnu kaznu što je izazvalo žestoke sukobe sa policijom na ulicama Port Saida koji još uvijek traju.

Nakon donošenja smrtnih presuda u Port Saidu su izbili neredi u kojima je u sukobima sa policijom do sada ubijeno 40 ljudi.

Policija i vojska od tada patroliraju gradom u kojem vlada velika napetost. Većina osuđenih na smrt su navijači kluba El Masri iz Port Saida.

Najgora katastrofa na nekoj fudbalskoj utakmici u Egiptu dogodila se po okončanju meča između El Masrija i El Alija iz Kaira, kada su se sukobili navijači dva kluba.

Posljednjih šest dana, štab lokalnih snaga bezbjednosti u Port Saidu bio poprište sukoba u kojima je stradalo osam osoba, među kojima dvojica zvaničnika bezbjednosti.

Galerija

Bonus video: