Zinat Karzai, nevidljiva prva dama Avganistana

Nepojavljivanje u javnosti je navelo neke Avganistance, posebno iz mlađe generacije, da kritikuju Zinat jer ne čini dovoljno kako bi unaprijedila prava žena
77 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 19:38h

Zinat Karzai, 43-godišnja supruga predsjednika Avganistana Hamida Karzaija, rijetko se pojavljuje u javnosti, zbog čega je kritikuju da ne čini dovoljno na unapređenju prava žena u zemlji.

Novinari BBC-ja, kojima je Zinat ove nedjelje dala intervju, morali su da prođu pet bezbjednosnih kontrola da bi došli do stanova u prizemlju predsjedničke palate u centru Kabula, gdje prva dama živi sa suprugom i njihovo dvoje djece.

„Vrlo je teško biti pod nadzorom sve vrijeme,“ rekla je. „Voljela bih da mogu da živim izvan palate“.

Bezbjednosna ograničenja su jedan od razloga zbog kojih se ova inteligentna i elokventna žena, kako je opisuje BBC, rijetko pojavljuje u javnosti

Bezbjednosna ograničenja su jedan od razloga zbog kojih se ova inteligentna i elokventna žena, kako je opisuje BBC, rijetko pojavljuje u javnosti.

Zinat, ljekarka, koja je prije braka nekoliko godina radila u Pakistanu, kaže da nikad ne putuje izvan Avganistana.

„Imam puno kontakata sa običnim Avganistankama... koje su aktivne u oblastima poput politike, socijalnih pitanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite. Često dolaze kod mene da razmijenimo mišljenja“.

Nepojavljivanje u javnosti je navelo neke Avganistance, posebno iz mlađe generacije, da kritikuju Zinat jer ne čini dovoljno kako bi unaprijedila prava žena i postavila pozitivan primjer, navodi britanski javni servis.

„Znam da moj doprinos nije vidljiv u medijima, ali činim ono što mogu i ono što znam da je moguće s obzirom na aktuelne prilike u Avganistanu“.

A njenu ulogu ne ograničavaju samo bezbjednosna pitanja već i kulturna. Kaže da njena zemlja još nije spremna za pojavljivanje prve dame visokog profila uz svog supruga.

„Mislim da je potrebno više vremena. Ova zemlja je pretrpjela više od 30 godina rata. Stvari se moraju popravljati postepeno i u skladu da našom kulturom i tradicijom“.

Mnogi konzervativni muškarci u Avganistanu i dalje smatraju da je stramota da drugi muškarci vide njihove supruge.

I njenog supruga optužuju za takvo shvatanje ali Zinat kaže da je sama odlučila da se ne pojavljuje u javnosti.

„I njemu i meni je poznata kultura, tradicija i aktuelna situacija u našoj zemlji. Moramo o tome voditi računa i ponašati se u skladu sa tim“.

Iako živi povučeno, Zinat Karzai se sastala sa nekoliko prvih dama koje su dolazile u posjetu.

Hamid Karzai

Nabrojala je Čeri Bler, Loru Buš i Guršaran Kaur, suprugu premijera Indije Manmohana Singa a bliska je sa prvom damom Irana, Azam al-Sadat Farahi, sa kojom kontaktira preko telefona.

Zinat i Hamid Karzai su u braku 14 godina, a pošto je postala prva dama dobila je dvoje djece.

Sin Mirvais ima šest godina, a ćerka Malalaj je beba.

Kaže da je predsjednik Karzai nježan prema djeci iako mu zbog brojnih obaveza ostaje malo vremena za druženje s njima.

„Ponekad, možda petkom, desi se da bude slobodan sat vremena, tako da prošetamo sa djecom. Svi izađemo – s vremena na vrijeme“, ispričala je reporterima BBC-ja.

Iako nije u mogućnosti da igra veću ulogu u javnom životu, gospođa Karzai želi da se njena djeca školuju u Avganistanu i, ako budu zainteresovani, da se čak bave politikom.

„Njihov otac je puno uradio za ovu državu. Bilo bi dobro da i oni mogu da služe svojoj zemlji“.

Kćerka je najveći dar od Boga

Predsjednik Karzai je u prošlosti emotivno govorio o tome u kakvom bi Avganistanu želio da odrasta njegov sin. Za mnoge avganistanske porodice, kćerka se smatra manje vrijednom, ali Zinat kaže da predsjednik Karzai gaji jednake ambicije i nade za svoju kćerku.

„Mi...ne pravimo razliku između dječaka i djevojčice. Kćerka je najveći dar od Boga“, smatra Zinat. Prva dama, kao i njen suprug, ima oko za odjeću i gaji, kako kaže, avganistanski stil odijevanja.

Za intervju je nosila svijetlozelenu dugačku haljinu i maramu iste nijanse. Dok je za mnoge ljude sa strane burka simbol nedostatka slobode, gospođa Karzai tvrdi da to zapravo nije dio avganistanske tradicije.

„Burka je došla iz inostranstva. U ruralnim oblastima, većina žena nosi samo veliku maramu za glavu. To je avganistanski odjevni predmet“. U osvrtu na svoje djetinjstvo, Zinat je kazala da je njen otac, koji je radio u ministarstvu obrazovanja, podsticao sve svoje kćerke da studiraju.

„Moji roditelji... su se pobrinuli da se ja i moje sestre obrazujemo“, rekla je prva dama. „Sve smo završile fakultete. To je bilo važno za našu porodicu“.

Žene iz ostalih moćnih porodica

TV BBC na persijskom je još neke Avganistanke, povezane sa porodicama političara, pitao kako izlaze na kraj sa konzervativnom sredinom. Vahida Mohakek (37), treća supruga lidera Hazara i borca pokreta otpora Mohameda Mohakeka, živi sa njim, njihovo šestoro djece i njegove druge dvije žene i svi se „vrlo dobro slažu“.

Diplomirala je književnost ali kaže da je domaćica koja želi da živi jednostavnim životom. „Srećna sam što mogu da živim kao svaka druga osoba, izlazim, idem u kupovinu.

Želim da tako ostane“. Fatana Gilani je na čelu Savjeta žena Avganistana i udata je za poslanika Išaka Gilanija. Jedna je od malobrojnih supruga istaknutih avganistanskih političara koja ima sopstvenu karijeru.

Ovaj bračni par se našao na meti kritika konzervativnih Avganistanaca zbog njenog javnog angažmana. Njena dobrotvorna organizacija obezbjeđuje pomoć mreži od 500 obespravljenih žena.

„Represija kojoj su izložene Avganistanke sada je poput onoga što se dešavalo u mračnim vremenima prije islama. Ima još puno toga da se uradi, kazala je“. Princeza Indija (83) je kćerka bivšeg kralja Amanule, modernizatora koji je zbačen 1929. Odrasla je u Rimu.

Njena majka je bila kraljica Soraja, prva Avganistanka koja nije nosila veo. Osjećaj njene majke za glamuroznu modu bio je šokantan za konzervativne Avganistance u to vrijeme, a i danas bi bio za mnoge.

„Jedna važna stvar koja se mora desiti je da se Avganistanci više obrazuju. Žao mi je što to kažem, ali muškarci u Avganistanu prosto nemaju lijepe manire“.

Galerija

Bonus video: