Pjongjang prekida sve mirovne sporazume sa Seulom

Svi sporazumi, kao i primirje postignuto između dvije Koreje 1953. godine, kojim su okončana neprijateljstva u Korejskom ratu, prestaju da važe od ponedjeljka
8 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Kyodo/AP
Sjeverna Koreja, Foto: Kyodo/AP
Ažurirano: 08.03.2013. 10:20h

Sjeverna Koreja danas je poručila da zbog novih sankcija Ujedinjenih nacija prekida sve mirovne sporazume sa Južnom Korejom, kao i "vruću liniju" za vanredne situacije a ponovo je zaprijetila i nuklearnim ratom.

Pjongjang "prekida sve sporazume o nenapadanju koji su postignuti između Sjeverne i Južne Koreje", saopštio je državni Komitet za mirno ujedinjenje Koreje, javila je agencija Frans pres.

U saopštenju se ističe da će svi sporazumi, kao i primirje postignuto između dvije Koreje 1953. godine, kojim su okončana neprijateljstva u Korejskom ratu, prestati da važe od ponedjeljka, a da se vruća linija prekida odmah.

Tzv. vruća linija uspostavljena je 1971. godine, a Pjongjang je prekidao već pet puta, pri čemu je posljednji put to učinio 2010. godine.

Sjevernokorejski komitet osudio je rezoluciju usvojenu u UN kao dokaz da su Vašington i njegove "marionete" u Seulu čvrsto riješeni da započnu sukob.

"Odnosi Sjeverne i Južne Koreje toliko su već prešli opasnu liniju da se više ne mogu popraviti i sada vlada izuzetno opasna situacija u kojoj bi nuklearni rat mogao da izbije svakog časa", ističe se u saopštenju.

Savjet bezbjednosti UN juče je pojačao sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearne probe koju je ova zemlja izvela 12. februara, a Pjongjang je i prije nego što su nove mjere usvojene zaprijetio da će izvesti preventivni nuklearni napad na SAD i sve druge "agresore".

Sjeverna Koreja ne može gađati Ameriku, ali može Južnu Koreju i Japan

Sjeverna Koreja raspolaže s ozbiljnim vojnim arsenalom, međutim, iako je prijetnja preventivnim nuklearnim napadom na SAD mrtvo slovo na papiru, Južna Koreja i Japan u dometu su njenih artiljerijskih i raketnih napada.

Naravno, pod najvećim rizikom je Južna Koreja, posebno Seul koji je svega pedesetak kilometara od sjevernokorejske granice, a miran ne može ni hiljadu kilometara udaljeni Japan koji je u dometu sjevernokorejskih raketa srednjeg dometa.

Gledajući statistiku, sjevernokorejska vojska djeluje moćno i brojčano je snažnija od južnokorejske i u ljudstvu i u opremi. Sjeverna Koreja raspolaže sa 1,2 miliona vojnika, duplo više od Južne Koreje, koja zato ima podršku 26.000 američkih vojnika koji sustacionirani u zemlji.

Međutim, sposobnosti sjevernokorejske vojske ipak nisu takve kakvim ih brojke predstavljaju. Osiromašena Sjeverna Koreja gotovo da je odustala od finansiranja konvencionalne vojske jer je sva sredstva usmjerila u razvoj nuklearnih i balističkih kapaciteta. "Konvencionalna vojska je jako skupa. Sukob konvencionalnim vojskama brzo postaje sukob novcem, a u takvom ratu Sjeverna Koreja ne može da pobijedi", kaže Šin In-kjun, vođa Korejske odbrambene mreže, udruženja vojnih analitičara u Seulu. Sjevernokorejski vojnici loše su obučeni, pa čak i slabo hranjeni.

Sjeverna Koreja ima oko 12.000 topova, većinom razmještenih uz granicu. Ovom artiljerijom Sjeverna Koreja može da otvori iznenadnu i masovnu paljbu po Seulu, kaže Šin.

Pjongjang u svom operativnom arsenalu ima i rakete dometa 3000 kilometara, što znači da ne samo da može udariti bilo gdje po Japanu, nego može napasti i Guam u Mikroneziji, koji se smatra za formalno američku teritoriju.

Sjeverna Koreja takođe ima i podmornice, više od 820 borbenih aviona naspram južnokorejskih 460. Pjongjang, međutim, nema dovoljno goriva da bi njihovi avioni redovno izvodili trenažne letove i da bi se održavala borbena sposobnost pilota. Sjeverna Koreja im 4200 tenkova, a Južna 2400 (moderniji i bolje održavani).

Kina poziva na uzdržanost

Peking je danas pozvao na smirenost i uzdržanost poslije prijetnji Pjongjanga da će odustati od sporazuma o primirju kojim je okončan Korejski rat 1953. i preventivnim nuklearnim napadom na SAD.

"Kina poziva sve strane da sačuvaju mir i da se uzdrže od svake akcije koja bi mogla da poveća napetost", rekla je Hua Čunjing, portparolka kineskog ministarstva spoljnjih poslova. Hua je prenijela "uznemirenost" Pekinga zbog pogoršanja političke klime na Korejskom poluostrvu i rekla da je rezolucija Savjeta bezbjednosti UN usvojena juče jednoglasno i da je "uravnotežena".

Kina, glavna saveznica Sjeverne Koreje, pozvala je na obnovu pregovora "šestorke" (Sjeverna i Južna Koreja, Rusija, Kina, SAD, Japan) o nuklearnom programu Pjongjanga koji su već duže vremena prekinuti.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-Hje je rekla da je situacija "veoma ozbiljna" i obećala da će "čvrsto" odgovoriti na svaku provokaciju Sjeverne Koreje.

Bonus video: