Iza pokolja afričkih slonova stoji organizovani kriminal

Broj ubijenih slonova raste sa rastom potražnja ukrasnih predmeta od slonovače u Aziji gdje je ojačala kupovne moć stanovništva
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2013. 12:26h

Svake se godine ubije se više afričkih slonova nego što ih dođe na svijet, a iza ovog pokolja stoji organizovani kriminal koji živi od prodaje slonovače i ugrožava njihov opstanak u nekim područjima Afrike, upozorava se u izvještaju više organizacija.

Potražnja za ukrasnim predmetima od slonovače ubrzano raste u Aziji s jačanjem kupovne moći stanovništva toga kontinenta što dodatno podstiče krivolovce i krijumčare slonovače u njihovim nečasnim radnjama.

Prema zajedničkom izvještaju programa Ujedinjenih nacija za zaštitu prirode (UNEP), konvencije o međunarodnoj trgovini i ugroženim vrstama (CITES) i međunarodne unije za zaštitu prirode i grupe za praćene trgovine divljim životinjama (TRAFFIC) organizovane kriminalne grupe jedva da su izložene nekim rizicima prilikom krivolova i dalje prodaje.

"Organizovane kriminalne mreže zarađuju na krivolovu, nezabilježenoj potražnji za slonovačom uz relativnu nekažnjivost i uz malo straha od krivičnog gonjenja", kaže stručnjak za trgovinu slonovačom Tom Miliken iz TRAFFIC-a.

"Zdrave populacije slonova imaju godišnji rast između pet i šest posto", navodi se u izviještaju, u kojemu se naglašava da od 2006. raste broj ilegalno ubijenih slonova.

Prema podacima južnoafričke vlade u porastu je i ubijanje nosoroga zbog rogova koji postižu vrtoglave cijene.

Galerija

Bonus video: