Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadom na SAD

Međunarodna zajednica strahuje da prošlomjesečni nuklearni test Sjeverne Koreje približava tu zemlju za korak proizvodnji nuklearnih raketa
5 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Unha 3, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja, raketa, Unha 3, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.03.2013. 10:42h

Sjeverna Koreja zaprijetila je preventivnim nuklearnim udarom "na agresora", pred glasanje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o novim sankcijama Pjongjangu, javile su svjetske agencije.

Sjeverna Koreja je obavila tri nuklearne probe - 2006, 2009. i 2013.

Neimenovani portparol sjevernokorejske diplomatije kazao je da će Pjongjang iskoristiti svoje pravo na "preventivne nuklearne udare na sjedište agresora", pošto Vašington čini sve da pokrene nuklearni rat protiv Sjeverne Koreje, prenijela je agencija KCNA.

Iako je slična retorika uobičajena za Sjevernu Koreju, ona je posljednjih dana učestala. Pjongjang time protestuje zbog najavljenih sankcija i zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje.

Pjongjang tvrdi da Vašington i druge zemlje međunarodne zajednice idu dalje od pukih ekonomskih sankcija

Međunarodna zajednica strahuje da prošlomjesečni nuklearni test Sjeverne Koreje približava tu zemlju za korak proizvodnji nuklearnih raketa, koje bi mogle da dosegnu Ameriku, i osuđuje lansiranje raketa i nuklearne testove Pjongjanga kao opasnu prijetnju po regionalnu bezbjednost.

Savjet bezbjednosti je prošlog mjeseca nuklearnu probu Pjongjanga nazvao "teškim kršenjem" tri rezolucije UN kojim se Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i raketne probe.

Sjeverna Koreja je obavila tri nuklearne probe - 2006, 2009. i 2013. Savjet bezbjednosti uveo je sankcije poslije prve dvije probe, kao i nakon lansiranja rakete u decembru koje se smatra dijelom tajnog programa razvoja balističkih raketa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Sjeverna Koreja navodi da je njen nuklearni program odgovor na američko neprijateljstvo koje datira od Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953, koji je završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Pjongjang tvrdi da Vašington i druge zemlje međunarodne zajednice idu dalje od pukih ekonomskih sankcija, odnosno da njihove mjere prelaze u čistu agresiju i vojne akte.

Bonus video: