Sirija: Pobunjenci oteli pripadnike snaga UN

Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su u pitanju pripadnici mirovnih snaga iz filipinskog kontingenta
2 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta/AP
Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.03.2013. 08:51h

Sirijski pobunjenici oteli su 21 pripadnika mirovnih snaga UN na Golanskoj visoravni, nedaleko od granice sa Izraelom, saopšteno je iz UN. Naoružani pobunjenici presreli su konvoj na sirijsko-izraelskoj granici i zarobili 21 pripadnika snaga UN koji su bili na uobičajenoj misiji, rekao je portparol UN u Njujorku.

Ovo je prvi put od početka sukoba u Siriji da su pobunjenici oteli pripadnike mirovnih snaga

Rami Abdelrahman je prenio izjavu portparola pobunjeničke brigade "Mučenici Jarmuka" koji je rekao da je konvoj mirovnjaka zadržan u selu Džamli, oko kilometar od linije primirja s Golanskom visoravni koja je pod okupacijom Izraela, i da drže pripadnike mirovnih snaga kao "goste".

Portparol nije otkrio nacionalnu pripadnost otetih, ali je nevladina Opservatorija za ljudska prava saopštila da su u pitanju pripadnici mirovnih snaga iz filipinskog kontingenta.

Pobunjenici su objavili video snimke napada na konvoj UN. Na jednom snimku poručuju da konvoj neće biti oslobođen dok se snage lojalne režimu predsjednika Bašara el Asada ne povuku iz sela Džamla.

Ovo je prvi put od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine da su pobunjenici oteli pripadnike mirovnih snaga UN.

Arapska liga dozvolila članicama da naoružavaju sirijske pobunjenike

Ministri zemalja Arapske lige juče su odlučili da dozvole državama članicama da naoružavaju sirijske pobunjenike koji se bore protiv predsjednika Bašara al-Asada i pozvali opozicionu sirijsku koaliciju da preuzme mjesto koje je ranije u Arapskoj ligi zauzimao zvanični Damask.

Ranije je Liga isticala da se sirijska politička opozicija i pobunjenici trebaju podržavati humanitarno i diplomatskim sredstvima. Konačna izjava objavljena po zaključenju ministarskog sastanka Lige u Kairu, međutim, kaže da su "istakli pravo svake države da po svojoj želji ponudi sve vrste sredstava za samoodbranu, uključujući i vojna, kako bi podržale otpor sirijskog naroda i Slobodne sirijske vojske".

Inicijativu protiv Damaska predvodio je Katar ali odluka u srijedu nije donešena jednoglasno. Liban, Irak i Alžir odbili su ad prihvate djelove konačne izjave o Siriji.

Glavni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi na konferenciji za novinare je rekao da su ministri pozvali opozicionu Sirijsku nacionalnu koaliciju da zauzme sirijsko mjesto u Ligi koje je Damask držao do suspenzije prije dvije godine. Izjava poziva koaliciju da izabere predstavnika za skup Lige u katarskoj prijestonici Dohi 26. i 27, marta. Liga bez Sirije ima 21 članicu.

Bonus video: