76 godina kasnije, riješena misterija eksplozije Hindenburga

Cepelin je uletio u oluju, a statički elektricitet je izazvao eksploziju nakon što je vodonik ušao u ventilacioni otvor
74 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 19:51h

Eksplozija cepelina Hindenburg još je uvijek na glasu kao jedna od većih katastrofa 20. vijeka, a 76 godina nakon što se nesreća dogodila, misterija eksplozije napokon je riješena.

Hiljade gledalaca na pristaništu kod Lejkhursta, u Nju Džerziju, prisustvovala je 6. maja 1937. pristajanju vazdušne lađe Hindenburg duge 245 metara koja se u roku od nekoliko sekundi pretvorila u ogromnu leteću buktinju i kada je stradalo 35 od 97 putnika i članova posade.

Tada se radio prenos pristajanja čuda njemačkog inženjerskog savršenstva pretvorio u prvi medijski spektakl direktnog prenosa velike katastrofe. Taj događaj je zapečatio sudbinu ove grane vazduhoplovne industrije.

Stručnjaci tvrde da je riječ o eksploziji koja je izazvana statičkim elektricitetom - cepelin je uletio u oluju, a statički elektricitet je izazvao eksploziju nakon što je vodonik ušao u ventilacioni otvor. Požar je započeo u repu letjelice i tako zapalio vodonik koji je iscurio, piše Dejli mejl.

Džem Stansfild, britanski aeronautički inženjer i njegov tim izradili su model dug 24 metra, kojeg su zapalili kako bi saznali pravi uzrok nesreće. Neke od dosadašnjih teorija bile su da je eksploziju izazvao podmetnuti eksploziv, pa sve do lako zapaljive boje koja je korišćena prilikom izrade cepelina.

Britanski Channel 4 uskoro će objaviti i dokumentarac u kojem će objasniti što se tačno dogodilo.

Bonus video: