stabilnost u svijetu

Putin i Obama telefonom dogovorili saradnju

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, dogovorili su se danas da blisko sarađuju povodom "gorućih svjetskih tema"
1 komentar(a)
Obama i Putin, Foto: AP
Obama i Putin, Foto: AP
Ažurirano: 01.03.2013. 20:12h

Kako je saopštio Kremlj poslije telefonskog razgovora lidera SAD i Rusije, Putin je u kontekstu sirijske krize ukazao na neophodnost što skorijeg prekida borbenih dejstava u toj građanskim ratom zahvaćenoj zemlji.

Predsjednici dvije zemlje su naložili svojim ministrima spoljnjih poslova Sergeju Lavrovu i Džonu Keriju da nastave s aktivnim kontaktima, orijentišući se na izradu mogućih inicijativa usmjerenih na političko rješavanje krize.

Detaljno su razmotrena pitanja dvostrane saradnje, kao i čitav niz aktuelnih međunarodnih problema.

Istaknut je principijelan značaj saradnje Rusije i SAD radi osiguranja stabilnosti u svijetu.

U saopštenju se navodi da je izražena spremnost da se aktivno radi na razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje u svim oblastima, a da je predsjednik Rusije skrenuo naročitu pažnju na važnost jačanja trgovinsko-ekonomskih veza, čiji nivo "ne odgovara potencijalu".

"Putin i Obama bili su jedinstveni u težnji da se izbjegavaju koraci koji mogu negativno da se odraze na bilateralne odnose", naveo je Kremlj.

Putin je potvrdio poziv Obami da dođe u zvaničnu posjetu Rusiji, a dogovoreno je da se predsjednici dvije zemlje sastanu tokom samita Grupe 8 u Sjevernoj Irskoj.

U saopštenju se navodi da je razgovor održan na inicijativu Obame i da je imao konstruktivan karakter.

Preporučujemo za Vas