Denis Rodman: Kim Džon Un je sjajan momak i veliki lider

Na aerodromu u Pjongjangu, uoči odlaska u Peking, Rodman je rekao da je iznenađen koliko su Sjeverni Koreanci iskreni
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 16:00h

Američki košarkaš Denis Rodman izjavio je, na kraju svog neobičnog pokušaja vođenja košarkaške diplomatije u Sjevernoj Koreji, da je lider te zemlje Kim Džong Un "sjajan momak" i da su njegov otac i djed bili "veliki lideri".

"On je ponosan, njegova zemlja mu je sklona, ne sklona, ona ga voli, voli", rekao je Rodman

Ekscentrični Rodman, najpoznatiji Amerikanac koji se sastao sa Kim Džong Unom od kako je ovaj 2011. godine na vlasti zamijenio svog oca Kim Džong Ila, je sa sjevernokorejskim liderom gledao jednu košarkašku utakmicu a zatim su zajedno večerali.

Na aerodromu u Pjongjangu, uoči odlaska u Peking, Rodman je rekao da je iznenađen koliko su Sjeverni Koreanci iskreni, da je Kim Džong Un "sjajan momak", a da su njegov otac, i njegov djed, osnivač Sjeverne Koreje Kim Il Sung bili "velike vođe".

"On je ponosan, njegova zemlja mu je sklona, ne sklona, ona ga voli, voli", rekao je Rodman, dodajući "a pogodite, i ja ga volim. On je zaista sjajan momak".

U sjenci napetosti između SAD i Sjeverne Koreje

Rodmanova posjeta Pjongjangu počela je u ponedjeljak, u sjenci novih napetosti između SAD i Sjeverne Koreje, zbog nedavne nuklearne probe koju je ta zemlja izvela. Bivša američka NBA zvijezda otputovala je u Pjongjang sa tri člana profesionalne košarkaške ekipe Harlem gloubtroters, izvještačem medijske kuće Vajs (Vice) Rajanom Dafijem i producentskim timom, kako bi snimili prilog o Sjevernoj Koreji za novi serijal kanala HBO.

Utakmica je završena neriješeno, 110;110, a u obje ekipe su igrala, pored domaćih igrača, i po dva Amerikanca

Kim Džong Un, koji važi za strastvenog ljubitelja košarke, rekao je bivšoj zvijezdi Detroit Pistonsa i Čikago Bulsa da se nada da će njegova posjeta otopiti led između Vašingtona i Pjongjanga, izjavio je osnivač njujorške medijske kompanije Vajs Šejn Smit.

Kim i Rodman su sjedjeli jedan do drugog tokom košarkaške utakmice u jednoj pjongjanškoj sportskoj dvorani - lider Sjeverne Koreje u plavom odijelu poput onih koje je svojevremeno nosio Mao Cedong, a po ekscentričnosti poznati Rodman u tamnom odijelu.

Denis Rodman na jednoj od utakmica u Sjevernoj Koreji (Foto: Beta/AP)

Prema riječima Smita, Kim i Rodman su razgovarali, pomalo "čavrljali" i na engleskom, ali je sjevernokorejski lider uglavnom komunicirao na korejskom, preko zvaničnog prevodioca.

Utakmica je završena neriješeno, 110;110, a u obje ekipe su igrala, pored domaćih igrača, i po dva Amerikanca. Poslije utakmice, Rodman se obratio hiljadama Sjevernokoeranaca u dvorani i Kimu poručio da je stekao doživotnog prijatelja, rekao je jedan portparol Vajsa agenciji AP.

Galerija

Bonus video: