Napolitano: Al Kaida i dalje prijeti SAD

"Na neki način, prijetnja je danas možda najveća od tih napada prije skoro 10 godina"
1 komentar(a)
Dženet Napolitano, Foto: Cristyli.com
Dženet Napolitano, Foto: Cristyli.com
Ažurirano: 26.02.2013. 19:02h

SAD se suočavaju sa sve većom prijetnjom napada ekstremista, možda najvećom od 11. septembra 2001. godine, izjavila je američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Dženet Napolitano.

"Nije sporno da smo nakon 11. septembra načinili više značajnih koraka u obezbjeđenju naše zemlje od terorizma, ali prijetnja je i dalje prisutna", rekla je Napolitano juče u pretresu pred odborom za bezbjednost Predstavničkog doma Kongresa.

"Na neki način, prijetnja je danas možda najveća od tih napada prije skoro 10 godina", upozorila je Napolitano i naglasila da Al Kaida "i dalje predstavlja prijetnju po SAD, uprkos tome što je njena sposobnost umanjena".

Napolitano je navela da je "sve veći naglasak na regrutovanju Amerikanaca i Zapadnjaka za izvođenje napada"

Amerikanci se, dodala je Napolitano, takođe, suočavaju sa "prijetnjom mnogih saveznika Al Kaide, koji dijele istu ekstremističku ideologiju nasilja".

Ona je navela da je "sve veći naglasak na regrutovanju Amerikanaca i Zapadnjaka za izvođenje napada".

"Te grupe nastoje da za izvođenje napada regrutuju ljude koji su povezani sa Zapadom, ali koji nemaju jake veze sa terorističkim grupama, od kojih bi možda mogla da stigne dojava obavještajnim agencijama", dodala je Napolitano.

Prema njenim riječima, te grupe, takođe, ohrabruju pojedince na Zapadu da izvedu napade manjeg obima "u sopstvenoj režiji", koji zahtevaju manje koordinacije i planiranja, i manje skreću pažnju.

"To znači da je ta pretnja evoluirala toliko da je moramo dodati našim tradicionalnim strategiijama borbe protiv terorizma, koje su u prošlosti bile usmerene na napade iz inostranstva", istakla je Napolitano.

Bonus video: