Denis Rodman u posjeti Sjevernoj Koreji

Rodman se pridružio trojici članova košarkaškog tima "Harlem gloubtrotersi" i dopisniku magazina Vajs radi snimanja emisije
0 komentar(a)
Denis Rodman, Foto: Beta/AP
Denis Rodman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2013. 15:58h

Bivša američka NBA zvijezda Denis Rodman, poznat po svom košarkaškom umijeću ali i ekscentričnom izgledu, stigao je u Sjevernu Koreju - zemlju u kojoj vladaju najstroža pravila oblačenja u svijetu.

Rodman možda izgleda čudno za sjevernokorejske uslove, gdje muškarci uglavnom nose vojničke pantalone

Američki sportista i zabavljač stigao je u Pjongjang sa ekipom televizije Vajs (Vice) i postao tako "sportski diplomata" u vrijeme porasta tenzija između Amerike i Sjeverne Koreje.

Rodman se pridružio trojici članova košarkaškog tima "Harlem gloubtrotersi" i dopisniku magazina Vajs radi snimanja emisije o Sjevernoj Koreji koja će biti emitovana na televiziji HBO, rečeno je u ekskluzivnom intervjuu koji je dao Asošijeted Presu prije slijetanja.

Rodman i ekipa Vajsa uključiće se u "košarkašku diplomatiju" tako što će organizovati košarkaški kamp za djecu i igrati sa najboljim sjevernokorejskim košarkassima. Nadaju se da će utakmici prisustvovati i sjevernokorejski predsjednik Kim Džong Un, za kojeg se tvrdi da je veliki ljubitelj košarke.

Rodman možda izgleda čudno za sjevernokorejske uslove, gdje muškarci uglavnom nose vojničke pantalone i gdje je puštanje brade i brkova zabranjeno. Dok je interesovanje za žensku modu u Pjongjangu u porastu, muškarci se u tom konzervativnom društvu i dalje oblače krajnje jednostavno - nose se radničke pantalone, uniforme, tamno-plava odijela kakva je nosio Mao Cedong, i sakoi u zapadnjačkom stilu.

Bonus video: