Sjeverna Koreja: Vojska simulirala rat za Kim Džong Una

Vježba je inače održana samo dan nakon što je nova predsjednica Južne Koreje položila zakletvu i stupila na dužnost
5 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Beta/AP
Kim Džong Un, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2013. 09:48h

Sjeverokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao je artiljerisjku vježbu s bojevom municijom koja je imala za cilj da simulira stvarni rat, prenijeli su državni mediji.

Vježba je inače održana samo dan nakon što je nova predsjednica Južne Koreje položila zakletvu i stupila na dužnost.

Državna agencija KCNA ovako je izvijestila sa ovog događaja: "Beskonačan baraž granata ispaljen je iz artiljerijskih oružja na 'neprijateljske pozicije' a njihova rika je potresala nebo i zemlju i sve su bile obavijena plamenom."

"Usmjeravajući pogled ka 'neprijateljskim položajima" u plamenu, vođa je bio zadovoljan", dodala je zvanična agencija.

KCNA nije dala tačno vrijeme i lokaciju vježbe, ali njeno objavljivanje je uslijedilo nakon jučerašnje inauguracije prve južnokorejske predsjednice koja je poručila da neće tolerisati provokacije od strane Sjeverne Koreje.

Prema KCNA, Kim je naredio vježbu s bojevom municijom kako bi se isprobala sposobnost artiljerijskih jedinica da "vode stvarni rat", prenio je AFP. To je posljednja u seriji vojnih vježbi na Sjeveru koje je nadgledao Kim poslije izvođenja treće nuklearne probe početkom mjeseca. Od tada Pjongjang održava visok stepen uzbune i stalne vojne vježbe duž granice s Jugom.

Prošle nedjelje Kim Džong Un je sa najvišim vojnim komandantima posmatrao manevre borbenih aviona i vježbe padobranaca. KCNA je tada javila da je on pozvao osoblje Narodne armije Koreje da ubrzaju pripreme za polazak u akciju i da sve vreme budu maksimalno u stanju pripravnosti.

Bonus video: