Napušteni ruski brod u Atlantiku prijetnja po okolinu

"U slučaju sudara, potonuća ili bilo koje druge nesreće 'Ljubov Orlova' će odmah ispustiti gorivo, piralen i druge toksične tečnosti"
159 pregleda 0 komentar(a)
Ljubov Orlova, Foto: Www.exodus.co.uk
Ljubov Orlova, Foto: Www.exodus.co.uk
Ažurirano: 21.02.2013. 09:58h

Ruski kruzer "Ljubov Orlova" koji pluta Atlantikom poslije neuspjelog pokušaja odvlačenja na otpad predstavlja "neposrednu" opasnost po prirodnu sredinu, upozorila je jedna francuska ekološka organizacija.

"'Ljubov Orlova' nije lociran" saopštila je ekološka organizacija

Zarđali brod dug 100 metara, koji je dobio ime po ruskoj filmskoj zvijezdi iz 30-ih, pluta po međunarodnim vodama kod obala Kanade poslije dva neuspjela pokušaja odvlačenja na otpad. Na njemu nema posade ni svjetla za upozoravanje, navodi AFP.

"U slučaju sudara, potonuća ili bilo koje druge nesreće 'Ljubov Orlova' će odmah ispustiti gorivo, piralen i druge toksične tečnosti, azbeste, živu i drugi nerastvorivi plutajući otpad", navela ja ekološka organizacija "Roben de Bua" (Robin Hud) u saopštenju.

Kanada objašnjava da brod, koji je napušten dvije godine, više nije u njenoj nadležnosti pošto je napustio vode te zemlje

Brod proizveden 1976. godine isplovio je sa kanadskih obala 23. januara da bi bio odvučen u Dominikansku Republiku na otpad. Ali dan kasnije je pukao kabl i brod je ostao u međunarodnim vodama.

Zatim je prikačen na "Atlantik hok', brod za snabdijevanje u ofšor naftnoj industriji, ali se "Ljubov Orlova" ponovo otkačio.

"'Ljubov Orlova' nije lociran" saopštila je ekološka organizacija, dok stručnjaci kažu da bi mogao otploviti prema Irskoj.

Kanada objašnjava da brod, koji je napušten dvije godine, više nije u njenoj nadležnosti pošto je napustio vode te zemlje i da je za njegovo kretanje odgovoran vlasnik.

Bonus video: