Malezija: Od bivšeg premijera oduzeto 12.000 komada nakita, 567 tašni, 423 sata i 234 para naočara

Policija je u maju saopštila da je zaplijenila stotine kartonskih kutija sa luksznim tašnama napunjenim nakitom tokom pretresa u okviru istrage protiv Nadžiba o pronevjeri sredstava
0 komentar(a)
Amar Sing, Foto: Reuters
Amar Sing, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2018. 07:21h

Malezijska policija je saopštila danas da je ukupna vrijednost novca, nakita i stotine satova i tašni zaplijenjenjih iz stanova vezanih za bivšeg premijera Nadžiba Razaka u okviru istrage o pranju novca procijenjena na 234 miiona eura.

Šef odjeljenja za istrage komercijalnih zločina Amar Sing rekao je da je to najveća zapljena u istoriji Malezije.

On je rekao da je oduzeto 12.000 komada nakita, 567 tašni poznatih marki, 423 sata i 234 para naočara.

Policija je u maju saopštila da je zaplijenila stotine kartonskih kutija sa luksznim tašnama napunjenim nakitom tokom pretresa u okviru istrage protiv Nadžiba o pronevjeri sredstava.

Nadžib Razak je bio premijer od 2009. do maja 2018.

Nova vlada formirana poslije izbora 10. maja predvođena premijerom Mahathirom Mohamedom (92), najavila je da želi da povrati pronevjerena sredstva iz sada rasformiranog državnog investicionog fonda Malasia Development Berhad (MDB), koji je formirao bivši premijer Nadžib Razak neposredno po dolasku na vlast 2009. godine, i koji je sada zadužen u visini od 10 milijardi eura.

Taj slučaj koji nekoliko godina potresa Maleziju u velikoj je mjeri doprinio teškom izbornom porazu bivše koalicije koja je bila na vlasti 61 godinu i koju je predvodio Nadžib.

Bivši premijer, osumnjičen da je pronevjerio oko 640 miliona eura, uvijek je negirao da je bilo šta nelegalno uradio.

Nadžibu i njegovoj supruzi zabranjeno je da napuste zemlju.

Bonus video: