Tramp pozdravio odluku suda da podrži zabranu dolaska muslimana: Fantastična pobjeda

Tramp je rekao da će on, dok je predsjednik, "braniti suverenitet, sigurnost i bezbjednost američkog naroda, i boriti se za imigracioni sistem koji služi nacionalnim interesima Sjedinjenih Država i njihovih građana"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2018. 16:56h

Predsjednik Donald Tramp je kao "fantastičnu pobjedu" za američki narod pozdravio današnju odluku Vrhovnog suda SAD da podrži njegova zabrana dolaska državljana nekoliko uglavnom muslimanskih zemalja u Ameriku.

Vrhovni sud je danas odbacio tvrdnje da je taj ukaz Trampa diskriminatorski prema muslimanima i da prevazilazi predsjednikova ovlašćenja.

Tramp je izjavio da ova odluka, koju su sudije donijele većinom od pet prema četiri, uslijedila poslije "više mjeseci histeričnih komentara medija i demokratskih političara koji su odbijali da urade ono što treba da se uradi da bi se osigurale naše granice i naša zemlja".

On je rekao da će on, dok je predsjednik, "braniti suverenitet, sigurnost i bezbjednost američkog naroda, i boriti se za imigracioni sistem koji služi nacionalnim interesima Sjedinjenih Država i njihovih građana".

Odluka Vrhovnog suda je prva značajnija odluka te najviše sudske instance o politici Trampove administracije.

Odlukom suda odobrava se ukaz kojim je predsjednik zabranio ulazak na teritoriju SAD državljana šest zemalja.

Tramp je tu odluku donio nedjelju dana po dolasku na dužnost 27. januara 2017. i ona je izazvala šok u svijetu i u zemlji.

Rješenjem suda okončava se žestoka borba na sudovima u SAD oko toga da li je ta zabrana nezakonita, te su je niži sudovi spriječili.

Vrhovni sud je naveo da oni koji osporavaju odluku, nisu dokazali da zabrana krši američki imigracioni zakon ili Prvi amandman Ustava, odnosno da vlada favorizuje jednu vjeroispovijest u odnosu na drugu.

Glavni sudija Džon Roberts je međutim rekao da sud ovom odlukom nije izrazio mišljenje o ispravnosti te politike.

Bonus video: