Završeni izbori na Kubi, Komunisti ostaju na vlasti

Na Kubi održani parlamentarni izbori, a novi saziv Parlamenta izabraće i novog predsjednika, prvi put poslije 20 godina.
3 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 10:01h

Milioni Kubanaca glasali su u nedjelju za poslanike jednodomnog Parlamenta, koji će na zasijedanju 24. februara izabrati novog predsjednika Parlamenta prvi put poslije 20 godina.

Među onima koji su juče glasali u Havani bio je i Fidel Kastro, koji se samo povremeno pojavljuje u javnosti od kada se razbolio 2006. i potpuno se povukao manje od godinu dana poslije toga. Bivši kubanski lider je bio jedan od 25 poslaničkih kandidata iz Santjaga na istoku Kube, prenosi AP.

Protivnici Vlade kažu da su izbori na Kubi farsa, pošto da je u zemlji dozvoljena samo Komunistička partija.

Na Kubi ne postoji ograničenje broja mandata, ali Kastro je u više navrata predložio ograničavanje trajanja funkcije državnih zvaničnika, uključujući funkciju predsjednika, na dva uzastopna mandata.

Izborni ciklus je počeo u oktobru, kad su održani lokalni izbori.

Protivnici Vlade kažu da su izbori na Kubi farsa, budući da je u toj ostrvskoj državi dozvoljena samo Komunistička partija i da za svako poslaničko mjesto postoji samo jedan odobreni kandidat, dok Kastro i njegov stariji brat Fidel, koji se penzionisano, vode Vladu već pet decenija.

Vlasti kažu da na izborima nema korupcije i manipulacija zbog toga što ne postoji više partija i nema političke kampanje, a kao dokaz da na Kubi postoji demokratski sistem navode veliki odziv birača (oko 95 posto) .

Poslanički kandidati ne moraju biti članovi Komunističke partije, ali oni koji nisu obično su članovi organizacija koje su njeni saveznici.

"To je drugačiji izborni sistem. Ja lično smatram da je više demokatski od drugih sistema koje znam", izjavio je kubanski ministar spoljnjih poslova Bruno Rodriges poslije glasanja.

Više od osam miliona Kubanaca s pravom glasa imalo je priliku da glasa za 612 poslanika u Parlamentu i više od 1.600 provincijskih delegata.

Galerija

Bonus video: