Francuski vazdušni napadi na sjeveru Malija

"Cilj napada bili su logistička skladišta i centri za obuku oružanih islamističkih grupa", rekao je portparol francuskog generalštaba pukovnik Tieri Burkhard
3 komentar(a)
francuski vojnik Mali, Foto: Thelocal.fr
francuski vojnik Mali, Foto: Thelocal.fr
Ažurirano: 03.02.2013. 12:18h

Francuske snage izvele su "značajne vazdušne napade" na sjeveru Malija u oblasti blizu granice sa Alžirom, rečeno je u francuskom generalštabu nekoliko sati poslije posjete francuskog predsjednika Fransoa Olanda toj zemlji.

Napadi su izvedeni sjeverno od Kidala kod grada Tesalita koji se nalazi na 70 kilometara od alžirske granice.

"Cilj napada bili su logistička skladišta i centri za obuku oružanih islamističkih grupa", rekao je portparol francuskog generalštaba pukovnik Tieri Burkhard.

On je rekao da je u napadima učestvovalo 30 letjelica uključujući lovce, avione za izviđanje i za nadopunu goriva.

Francuski vojnici su u Maliju zauzeli jedan za drugim gradove Gao zatim Timbuktu, a poslije toga i aerodrom u Kidalu, gradu koji drže pobunjenici Tuarezi i islamistički disidenti koji sebe smatraju "umjerenim".

Tokom jednodnevne posjete Maliju francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao da će poslije uspješne operacije protiv islamista Francuska ostati uz Mali "koliko bude potrebno".

Treba ići "više na sjever i završiti tu operaciju" zajedno sa pripadnicima afričkih snaga koje su uključene, rekao je francuski predsjednik.

Bonus video: