ZAVRŠNO SLOVO

Klintonova se oprostila od Stejt departmenta

U govoru održanom u Savjetu za međunarodne odnose Klinton je stala u odbranu svoje četiri godine na funkciji, podsjetivši gdje je Amerika bila kada je ona preuzela dužnost na početku prvog Obaminog mandata
2 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Syriapolicy.com
Hilari Klinton, Foto: Syriapolicy.com
Ažurirano: 01.02.2013. 20:56h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton danas je formalno napustila tu funkciju, na kojoj će je zamijeniti demokratski senator iz Masačusetsa Džon Keri.

Klintonovoj je u Stejt departmentu posljednjeg radnog dana organizovan oproštajni prijem, kojem je prisustvovalo više stotina zaposlenih u toj instituciji.

U pismu, upućenom predsjedniku SAD Baraku Obami, koje objavljuju mediji, ona mu je zahvalila na odluci da bude dio njegove administracije. Klintonova je izrazila uvjerenje da će Amerika i dalje biti globalni lider.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton danas je izjavila, u svom posljednjem javnom govoru prije napuštanja funkcije, da će SAD nastaviti da budu globalni lider. i u 21. vijeku. Klintonova je istovremeno pozvala nacionalne institucije na modernizaciju, navodeći da je potrebna "nova arhitektura za novi svijet", prenosi AFP.

U govoru održanom u Savjetu za međunarodne odnose ona je stala u odbranu svoje četiri godine na funkciji, podsjetivši gdje je Amerika bila kada je ona preuzela dužnost na početku prvog mandata predsjednika Baraka Obame.

"Sjetite se s čim smo bili suočeni u januaru 2009. - dva rata, oslabljena ekonomija, tradicionalni savezi u slabljenju, diplomatski status SAD narušen", rekla je ona.

Četiri godine kasnije, "revitalizovali smo američku diplomatiju i ojačali naše saveze", navela je Klinton.

"Ukratko, Amerika je danas jača na unutrašnjem planu i više poštovana u svijetu. Naše globalno vođstvo je na čvršćim osnovama nego što su mnogi prestpostavljali",istakla je ona.

Državna sekretarka je dodala da Vašington treba da proširi svoje angažovanje, pošto, kako je rekla, "ne možete biti lider u 21. vijeku bez instrumenata 21. vijeka".

"Ne u vrijeme kada ljudi organizuju prodemokratske proteste putem tvitera, a teroristi šire mržnju putem interneta", upozorila je Klintonova.

Ona je dodala da će SAD ostati "nacija bez koje se ne može".

"To nije hvalisanje ili prazan slogan - to je priznavanje naše uloge i naših odgovornosti, zato će SAD nastaviti da budu predvodnik i u ovom vijeku, pa i da vode na nove načine", zaključila je Klinton.

Njen nasljednik Keri preuzeće dužnost kasnije večeras, pošto na privatnoj ceremoniji, bez prisustva medija, položi zakletvu.

Mediji Klintonovu dovode u vezu s potencijalnom predsjedničkom kandidaturom 2016.godine, što ona nije demantovala, rekavši da još nije odlučila kakav će biti njen dalji politički angažman nakon što napusti Stejt department.

Posljednja istraživanja, koja je sproveo CNN, govore da je čak 67 odsto građana SAD vidi u pozitivnom svijetlu.

Preporučujemo za Vas