Hakeri uporno napadaju "Njujork tajms": Traže izvor informacija

Uporni sajber napadi zbog članka o bogatstvu premijera Kine
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 11:49h

U protekla četiri mjeseca, kineski hakeri su upali u kompjuterski sistem „Njujork tajmsa“, ukrali lozinke novinara i drugih zaposlenih u listu i tragali za infromacijama o istrazi bogatstva porodice premijera Kine.

Tajming napada podudarao se sa pisanjem njujorškog lista da porodica kineskog premijera Vena Điabaoa raspolaže bogatstvom vrijednim više milijardi američkih dolara.

Stručnjaci za bezbjednost, koje je angažovao list kako bi otkrili i spriječili kompjuterske napade, prikupili su digitalne dokaze da su u mrežu „Tajmsa“ upali kineski hakeri, koristeći metode koje su pojedini konsultanti povezali sa kineskom vojskom.

Oni su upali u i-mejl naloge šefa biroa u Šangaju Dejvida Barboze, koji je napisao članak o bogatsvu kineskog premijera, i šefa biroa za Južnu Aziju u Indiji Džima Jardlija, koji je prethodno radio kao šef biroa u Pekingu.

Stručnjaci su pronašli dokaze da su hakeri isključivo tražili informacije koje se odnose na tekst o Venovoj porodici.

Najveći sajber napadi

Vjeruje se da su ovi napadi dio šire špijunske kampanje protiv medija koji su izvještavali o kinskim liderima i korporacijama. BBC je podsjetio na neke od najvećih sajber napada za koje su optuženi kineski hakeri:

„Lokhid Martin”

Kada su 2009. hakeri upali u kompjutere „Lokhid Martina“, američke kompanije koja se bavi odbranom, i uzeli brojne podatke koji se odnose na najnapredniji borbeni avion na svijetu „F-35 lajting II“, sumnja je pala na Kinu.

„Volstrit žurnal“ je prenio da su istražitelji došli do kineske IP adrese, jedinstvenog broja koji služi za identifikaciju kompjutera.

„Koka-kola“

„Blumberg“ je u novembru 2012. objavio da je čuvena „Koka-kola“ 2009. više od mjesec dana bila žrtva sajber napada. Oni su zabilježeni u periodu kada je ova kompanija pokušala da otkupi kineski „Huiđuan“ za oko 2,4 milijarde dolara.

Dogovor je propao. Da je postignut dogovor, to bi bilo najveće preuzimanje jedne kineske kompanije.

„Gugl“

U januaru 2010, „Gugl“ je saopštio da je bio na meti „sofisticiranih sajber napada porijeklom iz Kine“. Zatim je uslijedio sukob između internet pretraživača i kineske vlade oko pitanja cenzure i privatnosti na internetu, što je navelo „Gugl“ da svoje operacije na mandarinskom jeziku preseli u Hongkong.

U diplomatskoj depeši koju je objavio Vikiliks, piše da je ambasada SAD vjerovala da visoki kineski zvaničnici stoje iza tog napada.

NASA

Svemirska agencila bila je na meti 47 sajber napada tokom 2011.

U jednom od najozbiljnijih napada, sa kineskih IP adresa, hakeri su upali u kompjutere laboratorija koja kontroliše NASA robote u svemiru.

Pentagon

Kineski hakeri se sumnjiče da su u junu 2007. upali u kompjutere ministarstva odbrane SAD. Jedan zvaničnik je rekao za „Fajnenšal tajms“ da je Pentagon „gotovo siguran“ da iza napada stoji kineska vojska, prenio je „Fajnenšal tajms“.

Pentagon je bio primoran da na nedjelju dana ugasi sajt. Peking je poručio da su optužbe „u potpunosti neosnovane“, fraza koja se rutinski koristi u ovakvim okolnostima.

Galerija

Bonus video: