Šinavatra vlada Tajlandom preko Skajpa

U tajlandskoj politici je postalo pravilo da ko god želi neko važno mjesto u vladi, mora ići da se vidi sa Taksinom
4 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 14:55h

U proteklih godinu i po, najvažnije političke odluke na Tajlandu donosio je bivši premijer Taksin Šinavatra – iz inostranstva, saopštili su zvaničnici vladajuće stranke.

Taksin, koji je 2008. pobjegao od optužbi za korupciju, obilazi svijet privatnim avionom, razgovara sa ministrima preko mobilnih telefona, kojih ima desetak, šalje poruke preko raznih platformi društvenih medija i čita vladina dokumenta koja mu mejlom šalju činovnici.

„Vladavina putem Skajpa“, piše „Njujork tajms“ je način da Taksin pomogne sestri Jingluk Šinavatra, koja je za šeficu vlade izabrana 2011, a da ne mora da se suoči sa nalogom za hapšenje.

Iz Dubaija, Londona, Afrike, gdje ima rudnike zlata, te azijskih država koje redovno posjećuje, Taksin (63) je pomoću Interneta i mobilne tehnologije razvio jedan od najneobičnijih načina upravljanja državom.

Za neke odluke bivši premijer inistira čak na sastanku oči u oči

„Možemo ga kontaktirati u svako doba,“ rekao je Čarupong Ruangsuvan, ministar unutrašnjih poslova i generalni sekretar Taksinove stranke Peu Tai.

Taksin daje različite brojeve telefona različitim ljudima, u zavisnosti od funkcije, kazali su zvaničnici stranke.

„Kad god imamo neki problem, pozovemo ga,“ rekao je Čarupong.

„Jingluk, koja je 18 godina mlađa od brata, presijeca vrpce i drži govore,“ piše njujorški dnevnik.

Ako postoji nešto oko čega se slažu i pristalice i protivnici Taksina Šinavatre, koji je zbačen u puču 2006, je to da je on osoba koja donosi velike odluke.

„On formuliše politiku stranke,“ kazao je Nopadon Patama, visoki zvaničnik Taksinove partije, koji je i njegov lični advokat.

Tako misli i Sondi Limtongkul, lider pokreta „žutokošuljaši“, koji je puno puta izlazio na ulice da protestuje protiv Taksina. „On vodi čitav šou.“

„Ako želite neki veliki projekat na Tajlandu, vrijedan milijarde bahta, morate pričati sa Taksinom, tvrdi Sondi.

A za neke odluke bivši premijer inistira čak na sastanku oči u oči, otkriva „Njujork tajms“. Redovno poziva političare na sastanke u njegovom domu u Dubaiju i u hotele u Hongkongu, koje često posjećuje, a u tajlandskoj politici je postalo pravilo da ko god želi neko važno mjesto u vladi, mora ići da se vidi sa Taksinom.

Galerija

Bonus video: