Tibetanska vlada u egzilu najavila kampanju protiv Kine

"Umjesto da otkloni glavne uzroke samospaljivanja i drugih oblika protesta Tibetanaca, kineska vlada pribjegava okrivljavanju drugih"
1 komentar(a)
Tibet, Foto: Beta/AP
Tibet, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.01.2013. 20:13h

Tibetansko rukovodstvo u egzilu najavilo je plan za četvorodnevnu kampanju čiji je cilj prikupljanje globalne podrške radi jačanja pritisaka na Kinu.

Oni krive nas za tragediju na Tibetu, što je potpuno besmisleno jer Tibet je pod kineskom okupacijom

Penpa Cering, predsjednik tibetanskog parlamenta u egzilu u Daramšali, gradu na sjeveru Indije, izjavio je da plan obuhvata niz skupova i sastanaka, od kojih prvi počinje u srijedu 29. januara u Nju Delhiju.

"Situacija je sve gora", rekao je Cering na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lobsangom Sangajem, predsjednikom tibetanske vlade u egzilu.

Prema njihovim riječim, 99 Tibetanaca se spalilo od 2009. godine u znak protesta zbog kineske vladavine na Tibetu.

"Umjesto da otkloni glavne uzroke samospaljivanja i drugih oblika protesta Tibetanaca, kineska vlada pribjegava okrivljavanju drugih. Oni krive nas za tragediju na Tibetu, što je potpuno besmisleno jer Tibet je pod kineskom okupacijom već 50 godina", rekao je Sangaj.

Protiv drastičnih mjera

U okviru četvorodnevne kampanje, biće upućen poziv ekipama UN koje se bave utvrđivanjem činjenica i objavljeni razgovori Pekinga i stranih sila na temu ljudskih prava, kazao je Sangaj.

Mnogi Tibetanci u Kini optužuju vladu za vjersku represiju i gušenje njihove kulture, što Peking odbacuje

Premijer u egzilu je, zajedno sa dalaj lamom, pozvao Tibetance da ne pribjegavaju samospaljivanju.

"Mi smo protiv drastičnih akcija, ali moramo da privučemo pažnju međunarodne zajednice na situaciju na Tibetu", dodao je Sangaj.

Mnogi Tibetanci u Kini optužuju vladu za vjersku represiju i gušenje njihove kulture, što Peking odbacuje, tvrdeći da Tibetanci uživaju vjersku slobodu i podsjeća na ulaganja koja su, kako ocjenjuje, doprinijela modernizaciji i boljem životu na Tibetu.

Bonus video: