Afrička unija podržala intervenciju u Maliju

Na otvaranju 20. samita Afričke unije, odlazeći predsjednik Tomas Boni Jaji zahvalio Francuskoj na vojnoj intervenciji koju je izvela u Maliju
0 komentar(a)
Tomas Boni Jaji, Foto: Reuters
Tomas Boni Jaji, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2013. 13:09h

Odlazeći predsjednik Afričke unije (AU) Tomas Boni Jaji pozdravio je danas vojnu intervenciju Francuske u Maliju i izrazio žaljenje zato što AU nije ranije reagovala kako bi zaštitila jednu od svojih članica.

"Želim da zahvalim Francuskoj, koja je, suočavajući se sa ekstremno zakašnjelom reakcijom Afričke unije i međunarodne zajednice, preuzela inicijativu i učinila ono što je trebalo da uradimo mi, kako bismo zaštitili zemlju članicu naše organizacije", rekao je Tomas Boni Jaji na otvaranju 20. samita Afričke unije u Adis Abebi.

Za novog predsjedavajućeg na današnjem samitu Afričke unije je izabran premijer Etiopije Hajlemarijam Desalenj.

"Sa osjećanjem velike časti i pokornosti prihvatam predsjedavanje našom Unijom", rekao je Desalenj.

Samit u Adis Abebi, koji traje do sjutra, vjerovatno će prije svega biti posvećen vojnoj intervenciji Francuske u Maliju, koja je počela pošto su islamisti koji pod kontrolom drže sjever ove zemlje, krenuli u ofanzivu ka jugu.

Savjet bezbjednosti UN je u decembru odobrio raspoređivanje snaga međunarodne misije za podršku Maliju, koja treba da pomogne malijskoj vojsci da povrati kontrolu u cijeloj zemlji, pošto su islamistički pobunjenici iskoristili haos nastao poslije državnog udara u martu prošle godine i zauzeli njen sjeverni dio.

Bonus video: