Japan lansirao u orbitu radarski špijunski satelit

Japan je rano jutros lansirao u orbitu novi špijunski satelit s radarom kako bi poboljšao nadzor i odbranu svoje teritorije ugrožene novim sjevernokorejskim prijetnjama
2 komentar(a)
Japanska raketa H2, Foto: JAXA
Japanska raketa H2, Foto: JAXA
Ažurirano: 27.01.2013. 11:24h

Japanska raketa H2A lansirana rano jutros odnijela je u orbitu novi špijunski satelit s radarom kako bi poboljšala kontrolu vazdušnog prostora u susjedstva i odbranu svoje teritorije pred sjevernokorejskom prijetnjom, pišu lokalna glasila.

Raketa H2A je nosila i eksperimentalni optički satelit.

Kako navodi novinska agencija Jiji, dva uređaja su uspješno lansirana u svemir nekoliko minuta nakon polijetanja čime je operacija uspješno obavljena.

Ti sateliti za "prikupljanje informacija" moći će takođe da posmatraju i posljedice prirodnih katastrofa na japanskim ostrvima.

Raketa je lansirana iz svemirske baze Tanegašima, javila je javna televizija NHK na svojoj internet stranici. Za razliku od drugih lansiranja, japanska agencija za svemirska istraživanja (Jaxa) ovo nije nije direktno prenosila na televiziji ni na internetu, budući da je riječ o povjerljivoj vladinoj misiji povezanoj s odbranom zemlje.

Zahvaljujući tom novom radarskom satelitu Japan, sa deset godina zakšnjenja u odnosu na planirani početak projekta, dopunjuje sistem koji je osmišljen krajem 1990-ih zbog sve češćih prijetnji i nuklearnih proba u Sjevernoj Koreji.

Satelit može s visine od više stotina kilometara da uoči predmete veličine jednog metra, čak i pri oteženim uslovima, noću ili kroz sloj oblaka.

Novi satelit je konstruisan i da posluži za prikupljanje podataka o šteti koja bi nastala tokom eventualnih prirodnih katastrofa, zemljotresa, cunamija i tajfuna.

Optički uređaj na lansiranom satelitu je usavršen i može da snima s većom preciznošću nego stariji modeli.

Japan je već lansirao u svemir nekoliko špijunskih satelita opremljenih kamerama i radarima, ali je trenutno samo njih četiri u funkciji.

Prikupljanje podataka i satelitsko praćenje uvedeni su nakon sjevernokorejskih raketnih proba 1998. godine.

Ovo se lansiranje događa u času kada Sjeverna Koreja prijeti da će izvesti treći nuklearni test.

Sjeverna Koreja ponovo prijeti

U četvrtak su zvaničnici Sjeverne Koreje izjavili da će nastaviti sa novim nuklearnim testovima i da je ovo novo testiranje usmjereno prema Sjedinjenim Američkim Državama, njihovom najvećem neprijatelju. Dan kasnije, Sjeverna Koreja je obećala i da će početi sa "primjenom fizičkih kontramjera protiv Južne Koreje", ukoliko ta zemlja bude učestvovala u novim sankcijama UN-a.

Posljednje upozorenje je stiglo nakon što su sjevernokorejske državne novine "Rodong Sinmun" juče napisale tekst u kojem je stajalo da novi nuklearni test zahtijevaju građani Sjeverne Koreje.

"Narod zahtijeva da uradimo nešto. Ne samo nuklearni test, već nešto mnogo veće. Savjet bezbjednosti UN-a nam nije ostavilo nikakav izbor", stajalo je u izvještaju.

Sjeverna Koreja je do sada izvršila dva nuklearna testa. Jedan je izvršen 2006., a drugi 2009. godine. Datum trećeg testiranja je još uvijek nepoznat.

Bonus video: