Sjeverna Koreja zaprijetila vojnom eskalacijom

Sjeverna Koreja je danas zaprijetila da će pojačati svoj nuklearni program pošto je Savjet bezbjednosti UN-a osudilo lansiranje njene rakete u decembru.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 11:49h

"Preduzećemo mjere da osnažimo naše vojne odbrambene kapacitete, uključujući i sredstva nuklearnog odvraćanja", objavilo je sjevernokorejsko ministarstvo spoljnjih poslova.

savjet bezbjednosti je nešto ranije jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete u decembru. Iako rezolucijom, koju je potpisala i tradicionalna sjevernokorejska saveznica Kina, nisu uvedene nove sankcije Sjevernoj Koreji nego su samo nešto proširene već postojeće, diplomate je smatraju velikim diplomatskim udarcem za tu zemlju.

U rezoluciji se osuđuju sjevernokorejska kršenja prethodnih rezolucija, kojima su Pjongjangu zabranjeni nuklearni i testovi balističkih projektila kao i uvoz tehnologije za te programe.

U dokumentu Savjet bezbjednosti izražava svoju odlučnost da preduzme akciju u slučaju eventualnog sljedećeg lansiranja sjevernokorejske rakete ili nuklearnog testa.

Pjongjang je u svojoj brzoj reakciji, osim najave da će pojačati vojne kapacitete, poručio da neće učestvovati u pregovorima šest zemalja o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Ti razgovori u kojima su učestvovali Sjeverna i Južna Koreja, Japan, Rusija, Kina i Sjedinjene Države ionako su zamrznuti od 2008. godine.

Južna Koreja je nedavno saopštila da je Pjongjang tehnički spreman za novi nuklearni test i da satelitski snimci pokazuju da aktivno radi na svojim nuklearnim postrojenjima.

Galerija

Bonus video: