Opšti izbori u Izraelu

U Izraelu će danas biti održani opšti izbori na kojima se očekuje pobjeda udruženih snaga konzervativnog Likuda premijera Benjamina Netanijahua i nacionalističke stranke "Izrael naš dom"
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 13:30h

Izraelski aktuelni premijer Netanijahu je uoči današnjih izbora upozorio da zemlja sa toliko neprijatelja kao Izrael ne može sebi da dozvoli slabu vladajuću partiju. Posljednja ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da će desničarske i vjerske partije osvojiti 63, zapravo većinu od 120 mjesta u izraelskom parlamentu (Knesetu).

Zajednička lista, na čijem je čelu Netanijahu, osvojiće 32, što je 10 mjesta manje nego što su njegov Likud i nacionalistička stranka "Izrael naš dom" dobili na prošlim izborima 2009, kada su se nadmetali odvojeno.

Biće to najveća partija u Knesetu, uprkos činjenici da joj je podrška erodirala. Spajanje te dvije partije savjetovao je spin doktor Artur Filkenštajn, koji zbog toga u Izraelu trpi javne kritike.

Netanijahu smatra da izraelske izbore prate neprijatelji Izraela, libanski Hezbolah i palestinski Hamas, jer žele da znaju da li je vladajuća partija ojačala ili je oslabila. "Oni žele slab Izrael, podijeljen, a zemlja koja se suočava sa najvećim izazovima u svijetu ne smije biti podeljena", rekao je Netanijahu za izraelski TV kanal 2.

Netanijahu je ujedno najavio i da će iranske nuklearne ambicije biti njegov prioritet. On će, kako se uveliko očekuje, poslije današnjih izbora biti zadužen da formira vladu, odnosno treći put će postati premijer. Kako će, međutim, relativno slabiji rezultat na izborima uticati na sastav koalicije, sada može samo da se nagađa.

Mnogi analitičari navode da bi Netanijahu mogao postati osjetljiviji na zahtjeve potencijalnih koalicionih partnera.

Rojters podsjeća da ni jedna partija u Izraelu nikada nije osvojila većinu u Knesetu i Netanijahuova vlada mora takođe da se oslanja na manje stranke da bi preživjela. Njegovi prirodni saveznicu su partija "Jevrejski dom" (Habajt jehudi) Naftalija Beneta, sina imigranta iz SAD, koja zdušno podržava jevrejske naseljenike. Ona je u izbornoj kampanji postala izuzetno popularna, pa se očekuje da će biti treća po snazi u Knesatu poslije Laburističke partije lijevog centra, koja bi mogla da osvoji 17 mandata.

Pored "Jevrejskog doma", Netanijahu bi mogao da se udruži sa ultraortodoksnim partijama Šasom i "Ujedinjenom Torom jadaizmom". On će, međutim, neminovno da se suoči i sa pritiskom iz inostranstva zbog još ranije najavljenog širenja jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Netanijahu je uoči izbora rekao da neće evakuisti nijedno jevrejsko naselje, odnosno da neće izmijeniti orijentaciju ka širenju takvih naselja.

Međutim, izraelski komentatori navode da će tražiti da u koaliciju uđe najmanje jedna partija centra da bi se u parlamentu čuo i umjereniji glas i odagnale međunarodne brige.

Izraelski mediji javljuju da će se o redu i miru na izborima danas brinuti oko 20.000 policajaca, graničara i dobrovoljaca širom Izraela. Oni će čuvati više od 10.000 glasačkih mjesta.

Danas je neradan dan u Izraelu i izraelski mediji su se potrudili da čak izračunaju koliku će zbog toga štetu imati biznis u zemlji- oko 350 miliona eura.

Galerija

Bonus video: