Filipini zbog Kine traže međunarodnu arbitražu UN-a

Odluka je donešena nakon što je Manila iscrpila "gotovo sve političke i diplomatske načine kojima je željela mirnim putem" da riješi pomorske razmirice s Pekingom oko ostrva u Južnom kineskom moru
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 12:44h

Filipinski ministar spoljnjih poslova Albert del Rosario izjavio je da će Filipini zatražiti međunarodnu arbitražu UN-a zbog spora s Kinom oko dva ostrva u Južnom kineskom moru.

Odluka je donešena nakon što je Manila iscrpila "gotovo sve političke i diplomatske načine kojima je željela mirnim putem" da riješi pomorske razmirice s Pekingom oko ostrva u Južnom kineskom moru. "Nadamo se da će arbitražni proces rezultirati trajnim rješenjem", kazao je Rosario.

Manila je obavijestila kinesku ambasadorku na Filipinima o svojoj odluci donešenoj u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima na moru (UNCLOS) potpisanom između dviju država 1982.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo područje Istočnog kineskog i Južnog kineskog mora, raskrsnici važnih pomorskih ruta, objašnjavajući to istorijskim naslijeđem. Dvije zemlje vjekovima su se prepirale u vezi dva arhipelaga, Spratlisa i Skarboroa u Južnom kineskom moru.

Južno kineske more bogato je zalihama nafte i gasa i jedno je od azijskih potencijalnih žarišta napetosti jer Kina ima i teritorijalnih sporova s Vijetnamom, a na neke njegove djelove prava polažu i Brunej, Tajvan i Malezija.

Galerija

Bonus video: