Britanka osuđena na smrtnu kaznu zbog šverca droge

Sud u okrudu Denpasar zaključio je da je Britanka prekršila stroge zakone o švercu droge i da je narušila imidž Balija
0 komentar(a)
Lindzi Džun Sandiford, Foto: AP
Lindzi Džun Sandiford, Foto: AP
Ažurirano: 22.01.2013. 09:52h

Indonežanski sud osudio je danas Britanku Lindzi Džun Sandiford (56) na smrtnu kaznu zbog šverca kokaina, vrijednog dva i po miliona dolara, na ostrvu Bali iako je tužilaštvo tražilo kaznu zatvora od 15 godina.

Sud u okrudu Denpasar zaključio je da je Britanka prekršila stroge zakone o švercu droge i da je narušila imidž Balija kao turističke destinacije i oslabila državni program prevencije trgovine drogom.

Tužilaštvo je tražilo kaznu od 15 godina zatvora za Sandifordovu, koja je uhapšena u maju kad su carinski službenici na aerodromu u Baliju otkrili 3,8 kilograma kokaina u njenom prtljagu, prenio je AP.

Ona je na sudu izjavila da je bila primorana da unese drogu u zemlju od bande koja je prijetila da će nauditi njenom djetetu.

Trenutno na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji čeka više od 114 zatvorenika, od čega je najmanje 40 stranaca, a većina je osuđena zbog šverca droge.

Od 1998. obavljena je egzekucija petoro stranih državljana, a od 2008, kada je deset ljudi osuđeno na smrtnu kaznu, nije bilo nijednog izvršenja.

Bonus video: