Izbori u Izraelu: Očekuje se najdesniji saziv parlamenta u istoriji jevrejske države

Biće to u najvećoj mjeri "pobjeda doseljenika koji su postali dominantna ideološka snaga u zemlji", piše dnevnik "Maariv"
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 15:25h

Izrael je snažno skrenuo udesno i na parlamentarnim izborima u utorak očekuje se ponovna pobjeda premijera Benjamina Netanjahua, no nepoznat je sastav buduće vladine koalicije, a veliko je pitanje koliko će ona biti stabilna.

Oko 5,65 miliona izraelskih birača pozvano je u utorak da izabere novi sastav parlamenta.

Prema anketama Netranjahuova stranka desnice Likud i njena saveznica, stranka Izrael Bejteinu kojoj je na čelu ultranacionalista Avigdor Lieberman, trebale bi da dobiju između 32 i 35 od ukupno 120 mjesta u Knesetu.

Za obje bi to bio rezultat lošiji od sadašnjeg saziva u kojem imaju 42 zastupnika.

Sve ankete govore o pobjedi bloka desnice/ekstremne desnice nad umjerenim strankama koje su razjedinjene i zato Netanjahu, lider najjače liste, može da bude gotovo siguran u treći premijerski mandat

Oko 15 mjesta umjesto sadašnja tri mogao bi da dobije nacionalistički vjerski pokret Jevrejsko ognjište kojem je na čelu Naftali Benet, ljubimac jevrejskih doseljenika, političar koji želi da pripoji 60 odsto Zapadne obale.

Među strankama centra, Laburisti bi trebali da dobiju 16 ili 17 mjesta. Ješ Atid, druga i nova stranka centra dobila bi između 10 i 13 mjesta, a HaTnuah, pokret koji je osnovala bivša ministarka vanjskih poslova Cipi Livni, 7 ili 8 mandata.

Sve ankete govore o pobjedi bloka desnice/ekstremne desnice nad umjerenim strankama koje su razjedinjene i zato "Bibi" Netanjahu, lider najjače liste, može da bude gotovo siguran u treći premijerski mandat.

Političari i komentatori očekuju nakon izbora sastavljanje koalicije Likud-Bejteinu, u koju bi ušlo i Benetovo Jevrejsko ognjište, ultraortodoksne stranke, moguće i Ješ Atid (centar), a ne isključuju ni pokret Cipi Livni.

Takva većina od 75 do 80 zastupnika učinila bi Kneset jednim od najdesnijih saziva u istoriji Izraela i biće to u najvećoj mjeri "pobjeda doseljenika koji su postali dominantna ideološka snaga u zemlji", piše dnevnik "Maariv".

Analitičari predviđaju da će Netanjahu "pokušati da pozove sve" u vladu kako bi ostvario najširu moguću koaliciju, jer što će više stranaka imati u vladi manje će biti izložen ucjenama.

Neki analitičari predviđaju da će koalicija biti nestabilna, kao i da će potrajati najduže godinu i po dana.

Galerija

Bonus video: