Alžirski specijalci pretražuju gasno postrojenje

Specijalne jedinice alžirske vojske su u subotu okončale četvorodnevnu talačku krizu, poslije čega su počeli radovi na pronalaženju i uklanjanju eksploziva
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 13:24h

Alžirske antidiverzantske jedinice danas su nastavile potragu za eksplozivnim napravama u gasnom postrojenju u Sahari u kojem je tokom krize s taocima poginulo najmanje 80 ljudi.

Specijalne jedinice alžirske vojske su u subotu okončale četvorodnevnu talačku krizu, poslije čega su počeli radovi na pronalaženju i uklanjanju eksploziva koji su, prema vladinim zvaničnicima, islamski ekstremisti postavili u namjeri da kompleks dignu u vazduh i ubiju sve zarobljene.

Organizacija "Maskirana brigada", koja tvrdi da je organizovala zauzimanje postrojenja duboko u Sahari, upozorila je da će izvesti još takvih napada protiv zemalja koje podržavaju francusku vojnu intervenciju u susjednom Maliju.

"Naglašavamo našoj muslimanskoj braći neophodnost da izbjegavaju zapadne kompanije i komplekse radi njihove bezbjednosti, posebno francuske", navodi u saopštenju "Maskirana brigada".

Alžir je poslije akcije u subotu saopštio da su vladine snage ubile najmanje 32 ekstremista, dok je ubijeno 23 talaca.

Juče su antidiverzione jedinice pronašle još 25 tijela, rekao je jedan zvaničnik.

"Ta tijela je teško identifikovati. Mogla bi biti tijela talaca iz inostranstva ili Alžiraca ili terorista", rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan. Pored tih nastradalih, preminuo je i jedan ranjeni Rumun koji je evakuisan, tako da je u akciji oslobađanja ukupno poginuo 81 čovek.

Dvije alžirske televizijske stanice javile su i da su bezbjednosne snage juče pronašle pet ekstremista koji su se krili, kao i da su još trojica u bjekstvu, ali to nije zvanično potvrđeno.

Alžirske vlasti navode da su napad izvela 32 ekstremista iz šest zemalja pod komandom osnivača "Maskirane brigade", Alžirca Moktara Belmoktara koji se trenutno nalazi u Maliju.

Galerija

Bonus video: