POKLON ČOVJEČANSTVU

Bil Gejts želi da iskorijeni dječiju paralizu

Da bi se to postiglo, neophodno je samo da vakcinacijom tri puta u životu bude obuhvaćeno najmanje 90 odsto djece u svijetu
5 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Beta/AP
Bil Gejts, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.01.2013. 16:01h

Multimilijarder Bil Gejts (57), prema procjenama “težak” oko 65 miliardi dolara, već je uložio oko 28 milijardi dolara u rad svoje humanitarne fondacije, a u razgovoru za britanski “Telegraf” rekao je da planira da do kraja života u humanitarne svrhe investira 95 odsto svog ukupnog bogatstva i da, osim uvođenja personalnih kompjutera u svakodnevnu upotrebu, kao svoj trajni dar čovječanstvu ostavi i potpuno iskorjenjivanje dječije paralize, teške bolesti koja je uništila mnoge mlade živote.

Gejtsovi, između ostalog, posjeduju imanje pored jezera u SAD vrijedno 150 miliona dolara

U 57. godini Bil Gejts je riješen da se do kraja života posveti radu u svojoj humanitarnoj fondaciji.

"Nesumnjivo sam dobro zbrinut kada je riječ o hrani i odjeći, a iznad određene tačke novac mi nije ni od kakve koristi. Njegova korisnost leži isključivo u izgradnji organizacije koja će omogućiti da ta sredstva stignu do najsiromašnijih na planeti", kaže Gejts.

Ova “izvjesna tačka” za njega se nesumnjivo nalazi na znatno višem nivou nego za većinu ostalih. Gejtsovi, između ostalog, posjeduju imanje pored jezera u SAD vrijedno 150 miliona dolara (95 miliona eura), bazen sa ugrađenim podvodnim muzičkim sistemom, i slične “sitnice”.

Svako od njegovo dvoje djece će, čak i ako 95 odsto bogatstva ode u humanitarne svrhe, ipak biti dobro obezbijeđeni nasljednik nekoliko milijardi dolara.

Iskorjenjivanje bolesti

Mada ga je svojim dostignućima u svijetu IT tehnologije vjerovatno već zaslužio, Gejts, želi i dodatno da zasluži svoje mjesto u istoriji potpunim iskorjenjavanjem poliomijelitisa, odnosno dječije paralize.

"Poliomijelitis je specifičan, jer ga je moguće potpuno iskorijeniti vakcinacijom"

Da bi se to postiglo, neophodno je samo da vakcinacijom tri puta u životu bude obuhvaćeno najmanje 90 odsto djece u svijetu, i to prije svega u zemljama u kojima je dječija paraliza još uvijek endemična: Nigeriji, Pakistanu i Avganistanu.

Najveću prepreku na ovom putu predstavlja propaganda islamista, koji vakcinaciju predstavljaju kao paravan za sterilizaciju i druga “zla sa zapada”, zbog čega je već stradalo dosta humanitarnih radnika Gejtsove fondacije, prije svega medicinskih sestara koje sprovode vakcinaciju u Avganistanu i Pakistanu.

Gejts je odlučio da ne odustane, a činjenica da se opredijelio upravo za dječiju paralizu može se objasniti sklonošću ka čistim i efikasnim rješenjima, koju je pokazivao i u “Majkrosoftu”.

"Poliomijelitis je specifičan, jer ga je moguće potpuno iskorijeniti vakcinacijom. A kad ga jednom iskorijenite, na njega više ne treba trošiti novac. To dostignuće ostaje zauvjek prisutno, kao poklon", zaključuje Gejts.

Uspjeh se već nazire

Tako nešto je do sad učinjeno samo sa velikim boginjama, koje su praktično iskorijenjene 70-ih godina, a kada se svijet jednom osobodi poliomijelitisa “to će osloboditi sredstva za borbu protiv malarije i drugih bolesti”, od kojih još uvijek u svijetu godišnje umire 7 miliona djece mlađe od 5 godina.

Uspjeh se, pritom, već nazire. Na početku akcije, godišnje je paralizovano ostajalo preko 400.000 djece, dok je danas ovaj broj smanjen na oko 1000 slučajeva.

"Radi se o ljudskom dostojanstvu i jednakosti"

Gejts, koji je nominalno još uvijek predsjednik “Majkrosofta”, kaže da nikada više ne namjerava da se vrati na stari posao, i da će njegov “posao sa punim radnim vremenom do kraja života biti fondacija”.

Na pitanje o eventualnim vjerskim motivima koji stoje iza ovakve odluke i tolike posvećenosti radu u fondaciji, jedan od najbogatijih ljudi na planeti odgovara da nije u pitanju nikakva konkretna religija.

"Radi se o ljudskom dostojanstvu i jednakosti. O zlatnom pravilu da je svaki život jednako vrijedan i da prema ljudima treba da postupamo onako kako bismo željeli da drugi postupaju prema nama", kaže Gejts.

Preporučujemo za Vas