Paneta: SAD će učiniti sve da zaštiti svoje državljane

"Naš cilj je da učinimo sve da, na kojem god mjestu Al Kaida pokuša da se sakrije, spriječimo da napravi novu bazu i da vodi terorističke akcije", objasnio je američki ministar odbrane
4 komentar(a)
Leon Paneta, Foto: Nationaljournal.com
Leon Paneta, Foto: Nationaljournal.com
Ažurirano: 19.01.2013. 12:51h

Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je danas, povodom krize sa taocima u Alžiru, da će SAD "preduzeti sve neophodne korake" da zaštite svoje državljane od prijetnji grupa povezanih sa Al Kaidom u Magrebu.

"Da li se to odnosi na pomoć drugima u vojnim operacijama, da li se odnosi na vođenje zajedničkih operacija na mjestu događaja, to su teme koje, vjerujem, tek treba razmotriti", kazao je za BBC Paneta tokom posjete Londonu.

"Naš cilj je da učinimo sve da, na kojem god mjestu Al Kaida pokuša da se sakrije, spriječimo da napravi novu bazu i da vodi terorističke akcije", objasnio je.

"Preduzećemo sve potrebne mjere da zaštitimo naše sunarodnike" dodao je Paneta.

Američki ministar istakao je da SAD "zabrinjava Akmi (Al Kaida u islamskom Magrebu), taj ogranak Al Kaide koji se nalazi u tom dijelu Afrike".

Paneta je pohvalio operaciju koju u Maliju vodi Francuska, zemlja koja je "preuzela inicijativu da pokuša da zaustavi Akmi".

"Pokušaćemo da im pomognemo u tom naporu, što čine i druge zemlje", dodao je.

Šefovi vlada i država zapadne Afrike okupili su se danas u Abidžanu kako bi se dogovorili o slanju vojne misije u Mali, gdje se francuska i malijska vojska bore protiv islamskih ekstremista koji drže sjever te zemlje.

Na samitu učestvuje i francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

Bonus video: